Шествие против Луковмарш в неделя

Споделете статията:

Протестно шествие „Без нацисти по улиците ни!“ ще се състои в неделя. То ще тръгне в 14 часа от пилоните на НДК, съобщиха от организаторите.

Шествието, което се провежда всяка година, е протест срещу ежегодния „Луковмарш“ в чест на ген. Христо Луков. Ген. Луков е бил председател на Съюза на българските национални легиони, и е известен с антисемитските и нацистките си възгледи. Убит е от комунисти пред очите на дъщеря си, а съвременните български крайнодесни организации го смятат за герой.

В Луковмарш участват организации, които традиционно се включват и в шествията против София прайд, и в протести срещу бежанци и роми. Техни последователи извършват и физически нападения срещу представители на тези групи. Организаторите на шествието „Без нацисти по улиците ни!“ припомнят, че докато всичко това бива представяно като улично хулиганство в публичното пространство и в съда, различни групи с ксенофобски възгледи работят за формирането на паравоенни организации с цел „охрана” на границите срещу недокументирани мигранти, като в действителност извършват нападения, грабежи и нерегламентирани арести.

Организатори са „Български национален съюз“ (БНД) и „Национална съпротива“ (НС), а като отделни лица се включват и членове на паламентарно представената партия ВМРО-БНД.

Според чл. 12 от Закона за събранията, митингите и манифестациите кметът може да забрани една проява, ако тя застрашава обществения ред или нарушава правата и свободите на други граждани. Досега Йорданка Фандъкова не е използвала този член, за да забрани Луковмарш. Случвало се е общината да откаже да координира събитието, но то пак се провежда.

„От години Луковмарш се утвърждава като платформа за международни срещи на забранени в редица страни крайнодесни организации като „Кръв и чест“ (Blood & Honour) и „Славянски съюз“ от Русия, неонацистки и неофашистки партии като испанската „Фаланга“ или немската Националдемократическа партия (НДП) и много други“, припомнят организаторите на шествието „Без нацисти по улиците ни!“

„Шествието „Без нацисти по улиците ни!“ се провежда в солидарност с всички жертви на престъпления, подбудени от ултранационалистическа омраза – бежанци и мигранти, роми, евреи, мюсюлмани, ЛГБТИ хора, политически активисти, субкултурни групи и др.“, казват организаторите.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.