Шествие срещу бялото превъзходство

В САЩ анти-расистки активисти започнаха 10-дневно шествие от Шарлотсвил към Вашингтон, за да протестират срещу срещата на крайно десните във Вирджиния и неохотата на президента Доналд Тръмп да заклейми белите националисти, които са го организирали, съобщава Ройтерс.

„Шествието за изправяне срещу бялото превъзходство” е последната демонстрация след случилото се на 12.08 в Шарлоствил, когато една жена бе убита, след като мъж се вряза с кола в протестиращите в отговор на срещата на расистите.

Към Тръмп бе отправена жестока критика от целия политически спектър, след като той първоначално обвини „много страни” за насилието. Под натиск той по-късно заклейми неонацистите и Ку Клукс Кланс поименно, но това не успокои опонентите му.

Организаторите на шествието казаха, че около 200 души ще тръгнат от Шарлоствил, либерално настроен колежански град, където се намира Университетът на Вирджиния. Очаква се цифрата да се увеличи до края на шествието, който ще е на 06.09 във Вашингтон.

„Опитваме се да обединим страната”, заяви един от организаторите. „Изправяме се срещу бялото превъзходство”. Сред инициаторите на шествието са и „Шествието на жените”, които направиха мащабна демонстрация срещу Тръмп във Вашингтон през януари, както и „Движението за живота на черните”, добавя Рудолф.

Шествието започна от Парка на еманципацията, който бе целта на събирането на белите националисти на 12.08, които протестираха срещу плановете на градската управа да махнат статуята на генерала от Конфедерацията Робърт И. Лий.

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.