Шествие в София ще поздрави бежанците с “добре дошли”

Споделете статията:

София ще се включи в международната инициатива “Европа казва добре дошли” (#EuropeSaysWelcome) утре. На 12 септември от 18:00 часа ще се проведе шествие за солидарност с мигрантите по европейските граници под надслов „Европа казва добре дошли! Европейски ден на солидарност с мигрантите”. То ще е част от международната инициатива #RefugeesWelcome, в която се включват 27 европейски страни, САЩ и Австралия.

В 18:30 часа шествието ще тръгне от входа на Женския пазар (на ъгъла на бул. „Стефан Стамболов“ и ул. „Екзарх Йосиф“, до спирката на трамваи 20 и 22). Крайната точка ще бъде сградата на Европейската комисия и Европейския парламент на ул. „Георги Раковски“.

Акцията за солидарност с бежанците се организира от активисти в качеството им на частни лица. В прессъобщението, изпратено до медиите, лица за контакт са Рая Апостолова, социолог, Борислав Димитров, юрист и Радослав Стоянов, правозащитник. По информация на Marginalia предложение за включване в международното събитие дадоха и от партиите “Зелените” и ДЕОС.

Исканията, около които се солидаризира шествието, са следните:

  1. Спиране на производствата по Дъблинското споразумение. (По силата на Дъблинското споразумение търсещите убежище трябва да кандидатстват за статут в първата сигурна европейска страна, в която се влезли, бел. Marginalia.)
  2. Спиране на смъртта по границите и осигуряване на легални пътища за мигранти, търсещи закрила и работа.
  3. Спиране на държавното производство на бездомност и нищета сред мигрантските общности.
  4. Спиране на депортациите.
  5. Рестартиране на програмата за спасяване в Средиземно море Mare Nostrum.
  6. Спиране на показните наказателни акции на ДАНС сред мигрантските общности. Истинската престъпност не е в гетата, а по високите етажи на властта!

“Крайно време е да се изправим срещу смъртоносните граници, издигнати в наше име. Крайно време е да окажем съпротива на идеята, че Стената е единствен източник на сигурност. На 12-ти септември излизаме заедно с хиляди от цяла Европа, за да бъдем солидарни с хората, бягащи от война, насилие и нищета”, пишат организаторите на страницата на събитието във Facebook.

“Казват ни, че Крепостта Европа означава сигурност. Но ние знаем по-добре. Тя означава смърт и страдание. Една огромна трагедия се разгръща по границите на Европа и между тях. От преобърналите се лодки в Средиземно море до изоставения камион в Австрия; от жигосването на български работници в Германия до малкия Айлян, удавил се в морето до Бодрум, заедно с нашата човечност”, се твърди още на страницата. Авторите на текста призовават:

“Няма да позволим хиляди да загиват, опитвайки се да достигнат сигурност, надежда и шанс да живеят един ден в Европа. Няма да позволим хиляди да бъдат безпощадно експлоатирани, търсейки по-добра възможност за своите семейства. Няма да мълчим, докато нашите политици и медии представят тези мъже, жени и деца като престъпници и тежест за бюджета. Няма да позволим да бъдем превърнати в ловци на хора!”

“Залогът е нито повече, нито по-малко от бъдещето на Европа: ще имаме ли Европа на бодливата тел, стените и оградите? Или ще имаме Европа, където солидарността и взаимопомощта са приоритет и пристигащите хора могат да започнат живота си отначало с цялото достойнство, уважение и подкрепа, която заслужават?”, питат организаторите на събитието в заключение.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.