Шествието“Заедно е супер“ обединява роми, глухите хора, ЛГТБИ

Шествие за равнопоставеност под наслов „Заедно е супер“ ще се проведе навръх Международният ден на толерантността в центъра на Пловдив. Шествието стартира в събота, 16 ноември 2019, 15:30 часа, от пл. „Съединение“ и ще премине през централната част на града, предвождан от известния ромски оркестър „Карандила“.

“Избрахме за място на шествието традиционно толерантния град Пловдив, спечелил титлата Европейска столица на културата за 2019 година с мотото „Заедно“, споделят организаторите от Лига на равнопоставеността – коалиция от граждански организации и активисти, работещи със социално изключени групи с фокус върху ромската общност, ЛГБТИ общността и глухата общност. От Пловдив е и ромският партньор в Лигата – Младежки клуб „Рома-Столипиново“.

От Лигата на равнопоставеността канят в шествието да се включат всички жители и гости на Пловдив. „Включването в шествието е начин да кажем, че човекът е човек, независимо от етнически произход, религия, цвят на кожата, сексуална ориентация и полова идентичност, увреждане или друга идентичност. Това не е шествие на различните, а шествие за всички, които уважават различието.“

Няколко събития ще съпътстват шествието: в петък следобед на 15 ноември се организира среща с неправителствени организации и активисти от Пловдив, а вечерта от 18:00 часа в Дом на киното „Лъки“ ще се открие интерактивната изложба „Лицата на България“. Веднага след това, в 19:00 часа пак там ще се прожектират три филма за общностите, които са фокус на Лигата на равнопоставеността: „Тихото дете“ за глухата общност, „Брак“ за ЛГБТИ общността и „Ром Кихот“ за ромската общност. Сутринта на 16 ноември пък жителите и гостите на Пловдив ще имат възможност да говорят „лице в лице“ с хора от трите общности в Жива библиотека, както и да се запознаят с дейността на техните организации

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.