Шествия в София отбелязват поредно сблъсък между омразата и човечността

Днес следобед в София се очаква да се съберат желаещи да участват в шествие, наричано Луковмарш, въпреки че няма съгласуване от страна на Столичната община, съобщи БНР.

Организаторите от Българския национален съюз са обявили като мото: „Ние не капитулираме“.Организаторите заяват, че решението на Столична община е обжалвано пред съда и забраната е паднала. Също така обясняват, че са заявили отдавна намерението си за провеждане на факелно шествие днес. То не е съгласувано с общината, но нямало законова пречка да се състои, тъй като режимът за подобни събития не е разрешителен, а единствено уведомителен.

Това събитие миналата година беше ограничено до митинг пред къщата на генерал Христо Луков То е подлагано и на международни критики – от еврейски организации и посолства на чужди държави у нас.Със специални декларации осъждащи инициативата в Столична община излязоха от ГЕРБ, БСП, Демократична България”. Ангел Джамбазки от ВМРО отново се застъпи за правото на младежите да изразяват родолюбивите си чувста. Президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер вчера отправи специално обръщение към българските институции “Сложете край на Луковмарш! Фашизоидните индивиди са срам за България”(виж тук).

В отговор също в централната част на столицата се организира  ежегодното антифашистко шествие „Без нацисти по улиците ни!“. Инициаторите напомнят, че организаторите на Луковмарш (БНС) са разследвани за незаконна дейност и подлежат на прокурорска проверка, а след като техен член се самоуби в сградата на ДАНС миналата година, в дома му бяха
открити цял боен арсенал и олтар на Хитлер. (виж тук и тук)

Целта на тази демонстрация е да обедини всички, които се противопоставят на омразата, експлоатацията и разделението; в подкрепа на равенството и човечността.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.