Шивашките фабрики в Източна Европа са фабрики на робство в задния двор на Европа

Българските шивачки са платени по-зле и от китайските, се казва в доклад, озаглавен „Пришити към шевните машини” на организацията “Сleаn Clothes Campaign” (Кампания за чисти дрехи), която обединява европейски профсъюзи и неправителствени организации от текстилната промишленост. Съдържанието на документа беше оповестено от Бетина Музиолек от „Кампания за чисти дрехи” в интервю за Българското национално радио.

Проучването е направено в 10 страни от ЕС и показва, че условията на работа и заплащане в шивашкия бранш на много места в Източна Европа са по-лоши от тези в Китай и Индонезия.

„Изследваме няколко основни модни марки – „Зара”, „Ейч енд Ем”, „Армани”, „Макс Мара”, „Бенетон”, и това, което искаме от тях, е да се придържат към осемте човешки права. Сред тях са да няма детски труд, да няма насилствен труд, да има респект към свободата на асоцииране. Едно от тези права е правото работниците да получават съответно за цялостното си работно време заплащане – за България 40 работни часа на седмица, което да осигурява приличното съществуване”, каза Бетина Музиолек.

„Правото на екзистенц минимум – на заплащане за минимума жизнен стандарт, е човешко право, гарантирано още от Декларацията за човешките права на ООН и в момента нашата кампания е фокусирана върху правото на достойно заплащане”, добави тя. В доклада на „Кампанията за чисти дрехи” се казва, че шивачките в България и в другите страни от Източна Европа са пришити към шевните машини, защото работят в много лоши условия и с много ниско заплащане. За жалост, ключовата фраза по етикетите „Направено в Европа“ не означава, че е направено при по-добри условия отколкото в Азия”, коментира Музиолек.

Според доклада потребителите на Запад наистина вярват, че като пише „Произведено в Европа” значи, че трудът е защитен, че няма експлоатация. Но това е мит според изследването на организацията, което показва, че в България заплащането на труда на шивачките е много по-ниско, отколкото в Китай, където тези жени получават средно около 175 евро месечно. В шивашките фабрики в България, които произвеждат дрехи с марката на големи западни компании, се работи много повече от 40 часа на седмица при ужасни условия на труда, а работничките масово получават заплатите си в плик, за да избегнат собствениците плащането на социални осигуровки.

Всичко това драстично нарушава изискванията на Европейската социална харта, заключава докладът, твърдейки, че правителствата в страни като Словакия и България си затварят очите пред тези драстични нарушения, а работничките – по правило от селища, където безработицата е много висока, мълчат, защото се боят да не изгубят единственото си, макар и мизерно препитание.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.