Шокиращо нападение в София заради забрадка

Двете дъщери на  Биралли Мюмюн, който е един от заместниците на Главния мюфтия, бяха нападнати пред него и бити в столичния квартал „Надежда“. Инцидентът е станал пред хипермаркет на 27 юни следобед, съобщи БНР. На излизане от магазина върху майката на момичетата, която носела традиционната за Исляма забрадка, връхлетели младежи и се посипали удари. Нападателите хулили ислямската религия. Момичетата на 16 и 20 години са  се намесили в защита на майка си.

Пред „Маргиналия“ главният секретар на мюфтийството  Джелал Фаик изрази загрижеността си: „Семейството е в шок. Обезпокоително е, че атаката  стана в третия ден на свещения за мюсюлманите Рамазан Байрам. Могат да се предположат ответни реакции“. По-голямата дъщеря на заместник- главния мюфтия, известен като един от либералните проповедници, работещ  за  благополучието на всички, е пострадала най-тежко.

По повод  на инцидента  доц. д-р Михаил Иванов, известен експерт по малцинствата и член на Обществения съвет на „Маргиналия“, заяви:“Изразявам солидарност към Биралли Мюмюн и неговото семейство, както и към мюсюлманите за техния празник Рамазан Байрам. Гражданските ни чувства не ни позволяват да стоим настрана, когато ислямофобията и националпопулизма настъпват“.

Полицията в София разследва инцидента и издирва нападателите, иззети са записи от камерите в района.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.