Шокиращо незнание в САЩ за убийствата на 6 млн. евреи през Вт.св.в

Почти две трети от младите и възрастни американци не знаят, че 6 милиона евреи са били убити по време на Холокост и повече от един на всеки 10 вярват, че евреите са причинили Холокост, установи ново проучване, разкриващо шокиращи нива на невежество относно най-голямото престъпление на 20-ти век.

Според изследването на хилядолетни и възрастни между 18 и 39 години, почти половината (48%) не могат да посочат нито един концентрационен лагер или гето, създадени по време на Втората световна война.

Почти една четвърт от анкетираните (23%) казват, че вярват, че Холокост е мит, или е преувеличен, или не са сигурни. Един на всеки осем (12%) заяви, че определено не е чувал или не е мислил, че е чувал за Холокост.

Повече от половината (56%) са заявили, че са виждали нацистки символи на своите платформи в социалните медии и / или в своите общности, а почти половината (49%) са виждали публикации за отричане или изкривяване на Холокост в социалните медии или другаде онлайн.

 

„Резултатите са шокиращи и тъжни и подчертават защо трябва да действаме сега, докато оцелелите от Холокост са все още с нас, за да озвучаваме своите истории“, каза Гидиън Тейлър, президент на Конференцията по еврейските материални искове срещу Германия (Конференция за искове), която поръча проучването.Тейлър добавя: „Трябва да разберем защо не се справяме по-добре в образованието на по-младо поколение за Холокост и уроците от миналото. Това трябва да служи като сигнал за събуждане за всички нас и като пътна карта за това къде държавните служители трябва да действат. ” Първото проучване на щатско ниво в САЩ, класира щатите, според оценка въз основа на три критерия: дали младите хора определено са чували за Холокост; дали могат да посочат един концентрационен лагер, лагер на смъртта или гето; и дали знаят, че са убити 6 милиона евреи.

Най-добрите оценки бяха щастливи Уисконсин, където 42% от населението отговаряха на три критерии, следващи от Минесота с 37% и Масачузетс с 35%. Държавите с най-ниска оценка са с Флорида с 20%, Мисисипи с 18% и Арканзас със 17%.

В национален мащаб 63% от анкетираните не знаят, че 6 милиона евреи са били убити по време на Холокост и повече от всеки трети (36%) смятат, че 2 милиона или след малко са били убити. Единадесет процента от анкетираните в САЩ вярват, че евреите са причинили Холокост, като делът в този Ню Йорк е 19%, следван от 16% в Луизия, Тенеси и Монтана и 15% в Аризона, Кънектикът, Джорджия, Невада и Ню Мексико.

В национален мащаб 44% от анкетираните са успели да идентифицират Аушвиц-Биркенау и само 3% са били запознати с Берген-Белзен. Шестима от 10 респонденти в Тексас не могат да посочат нито един концентрационен лагер или гето. Въпреки това, почти две трети (64%) от американското население вярват, че обучението по Холокост трябва да бъде задължително в училищата. Седем от 10 заявяват, че не е приемливо човек да поддържа неонацистки възгледи.

Конференцията по исковете, чиято мисия е „да осигури мярка за справедливост за жертвите на еврейския Холокост“, създаде работна група, която да наблюдава проучването. Тя включва оцелелите от Холокост, историци и експерти от Яд Вашем и Мемориалния музей на Холокоста в САЩ. Данните бяха събрани от 1000 интервюта в цялата страна и 200 интервюта във всяка държава с млади хора на възраст от 18 до 39 години, избрани на случаен принцип.

източник

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.