Ромски активист сезира КЗД по случая със сирийското семейство

Споделете статията:

Ромски активист сезира Комисията за защита от дискриминация (КЗД) по повод на действията на кмета на Елин Пелин по отношение на семейство бежанци. Това съобщи самият Христо Николов, председател на фондация „Саворе”, Самоков, в писмо, изпратено до „Маргиналия“ на 26 февруари. Става въпрос за случая, в който кметът отказа регистрация на сирийско семейство, получило хуманитарен статут.

В писмото си до председателя на КЗД Ана Джумалиева Николов предоставя линк с репортаж на „Нова телевизия“ от централните новини на 13 февруари, който е основание за молбата му да бъде образувано производство. Той иска да бъде постановено решение за нарушение на Закона за защита от дискриминация (ЗЗД) по смисъла на т. 1 от параграф 1 от Допълнителните разпоредби във връзка с чл. 4 – тормоз по признаците националност и лично положение и т. 5 – подбуждане към дискриминация.

Според Николов думите и действията на г-н Симеонов съставляват нарушения на Закона за защита от дискриминация и представляват акт на подбуждане към дискриминация и тормоз по признаците националност и лично положение. Той призозава КЗД да образува производство на остонавие на чл. 50, т. 2 от ЗЗД с ответни страни Ивайло Симеонов, както и Агенцията за бежанците с оглед на бездействието, проявено по случая.

Председателят на „Саворе” смята, че за целите на производството трябва да се изиска автентичният запис от Нова телевизия на цитирания репортаж. Според него като засегнати лица следва да бъдат конституирани членовете на сирийското семейство, да бъдат поискани документите, доказващи статута на засегнатите лица, както и документите за извършените проверки по случая от съответните компетентни органи във връзка с предоставения хуманитарен статут.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.