Шоуменът Трифонов изненадващо разгроми БСП, ВМРО най-накрая е извън парламента

В 45-то Народно събрание се очаква да влязат шест партии. Това сочат междинните прогнозни данни от обработените до момента от фирмата „Информационно обслужване“ секционни протоколи след вчерашния вот на база 42,47 на сто от обработени протоколи в Районните избирателни комисии към 07,30 часа.
ГЕРБ/СДС – 24,15%. Формацията печели в 21 области.“Има такъв народ“ -19.00%. БСП за България – 14.88%. Демократична България – 10.97%. ДБ изпреварва ГЕРБ в два столични района – 23 и 24. ДПС – 8.71% .Изправи се! Мутри вън! – 5.086, съобщи в 09 часа БНР.

Под чертата от 4 процента остава ВМРО с резултат от 3.58%.

Управляващата партия ГЕРБ печели парламентарни избори в България, но според прогнозните резултати не успява да получи абсолютно мнозинство и се очакват тежки преговори за съставяне на правителство, отбелязват световните агенции.

Бившият говорител и влиятелен депутат на основната опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ коментира досегашните резултати от парламентарните избори в България, като изрази мнение, че те ще създадат повече проблеми, отколкото решения.

Във фейсбук той написа, че лидерът на новата втора политическа сила „Има такъв народ“ – Слави Трифонов, „с нищо не е по-добър към РСМ от Каракачанов“ и не е възможно да се формира коалиция, в която да не влиза „поне един от двамата великобългари – Каракачанов и Трифонов“.

„България е блокирана“ – този извод прави германското обществено радио ARD. Партията на консервативния премиер Борисов спечели вота, но няма да може да състави правителство, коментира медията. Но не само управляващите са далеч от парламентарното мнозинство – това важи с пълна сила и за протестните партии, се казва още в информацията на ARD, което предвижда нови избори.
 „След изборите е преди изборите“, е заглавието на австрийската информационна агенция АПА, която коментира, че протестните партии в България не са успели да се обединят срещу статуквото.
Куриер Eнтернасионал“ не пропуска да отбележи, че някогашната втора политическа сила БСП се класира след партията на Трифонов, докато той се превръща в kingmaker (англ. човекът който възкачва и сваля крале, който „дърпа конците“, кукловод).
Българите в чужбина са гласували предимно за Има такъв народ. В Брюксел масово са избирали Демократична България, но в цяла Белгия са предпочели Трифонов.

„Резултатът за БСП е унизителен, обиден. Но така е – когато сееш ветрове, жънеш бури.“ Това коментира пред БНР Георги Търновалийски, член на Националния съвет на БСП и на Градския съвет на партията в Пловдив.

„Не ме изненадва, че ГЕРБ е първа политическа сила. Изненадва ме високият резултат на „Има такъв народ“ и ме изненадва в положителен аспект по-високият спрямо социологическите прогнози резултат на „Демократична България“. Изненадва ме и това, че най-вероятно г-жа Манолова ще е част от следващия парламент, но не всички изненади трябва да са приятни.“

„Демократична България“ нямат политическата възможност да са част или подкрепящи бъдещо управление на ГЕРБ заради инерцията, която са събрали. В управление, конструирано около ГЕРБ, те би трябвало да останат в опозиция и си мисля, че това и ще направят“, каза още анализаторът.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.