Русия: съд заседава през нощта за задържането на учен

Съд в руската област Нижни Новгород е взел решение в един часа през нощта на 22 април да потвърди ареста на бившия научен сътрудник в Руския федерален ядрен център Владимир Голубев. Това е станало на 22 април, съобщи сайтът „Права человека в России”, позовавайки се на руския опозиционен вестник „Новая газета”. Голубев е арестуван от следствените органи ден по-рано и е задържан под стража за срок от два месеца. Ученият е обвинен в „разгласяване на държавна тайна”.

Адвокатът на арестувания Егений Губин заяви пред вестника, че съдът е започнал да разглежда искането на следствието за налагане на постоянна мярка „задържане под стража” в 10 часа вечерта на 21 април и е взел решение в един часа след полунощ на 22. От залата на съда 66-годишният изследовател е отведен направо в затвор в град Саратов.

„Според следствието”, каза адвокатът на арестувания, „Голубев, намирайки се на свобода, е продължил да се занимава с престъпна дейност, която се състои в това, че той е поддържал блога си и непрекъснато е публикувал в него статии”. Според адвоката „разгласяването на държавна тайна” е съвсем формален повод за ареста, а истинската причина е желанието на властите „да запушат устата на учения“.

По-рано през април Голубев, в резултат на многобройни жалби и оплаквания, успя да постигне това вече да не му се забранява да разгласява информация за разследването срещу себе си. В резултат на това той публикува в блога си материали, отнасящи се до същността на обвиненията. Бившият научен сътрудник в Руския федерален ядрен център е обвинен в разгласяване на държавна тайна в началото на февруари 2015 г.

Руската Федерална служба за сигурност започна разследване срещу Голубев заради негови научни публикации, в които има „издаване на държавни тайни”. Според нея е издаване на държавна тайна публикуван от Голубев доклад за взривните вещества. Самият доклад е четен на конференция в Чехия през 2013 г.

Арестуваният учен опровергава версията за наличие на тайни в тази публикация. Той заяви, че всички данни, които се съдържат в нея, са публикувани в открития научен печат още през 80-те и 90-те години на миналия век.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.