Ще има ли промени в Наказателния кодекс за хомофобските престъпления?

В петиция, подписана от 8 181 човека от България и света се приканва Министерството на правосъдието да реагира на исканията и препоръките на българските ЛГБТИ организации – Bilitis Foundation, GLAS Foundation и Младежка ЛГБТ организация „Действие“, и на Български хелзинкски комитет, да започне обсъждане на конкретни действия в отговор на насилието, на което сме свидетели, и да започне работа по промени в Наказателния кодекс с цел включване на сексуалната ориентация и половата идентичност като признаци, на основата на които се извършват престъпления от омраза и други престъпления.
През 2002 г. БГО Джемини внася в Министерството на правосъдието официално предложение за промяна и допълнение на Наказателния кодекс на Република България в тази му част, която се отнася до престъпленията срещу половата неприкосновеност на личността. Единият от засегнатите текстове е чл. 162 от НК (раздела за Престъпления против равенството на гражданите). Предложението на Джемини е възприето по отношение на останалите текстове и е прието от Народното събрание, но не и това за чл. 162.
Ето пълния текст:
Уважаеми г-н Стоилов,
Уважаеми г-н Дерменджиев,
България е една от малкото държави-членки на ЕС, в които престъпленията от омраза въз основа на сексуалната ориентация на жертвата, половата идентичност или изражението на пола не са признати в закона и не се преследват ефективно.
С оглед на продължаващите атаки срещу български граждани по хомофобски подбуди, вкл. и срещу младежи, ние от фондация Билитис инициирахме подписка. Подписката има за цел да насочи вниманието на Министерство на правосъдието към продължаващия проблем и да инициира промени в Наказателния кодекс.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.