Ще помагат в образованието на 57 деца с ромски и турски език от община Ветово

Деца от две детски градини от община Ветово ще бъдат подкрепени по проект, който ще им помогне да развият езиковите и социално-емоционалните си умения, съобщава сайтът Dunav most.

Проектът „Равностойни и равноправни“ ще се изпълнява в рамките на 11 месеца от Сдружение БРТИМ и е финансиран с подкрепата на фондация „Тръст за социална алтернатива“.

По проекта ще се работи с 58 деца на възраст 5-7 години от две детски градини и с 25 родителиДейностите ще се осъществяват в ДГ „Звънче“, с. Смирненски и ДГ „Здравец“, гр. Глоджево.

Целта на проекта е по-доброто включване на децата от ромски произход. Детските игри, заниманията и приказните ателиета, които ще бъдат организирани по проекта ще помогнат на деца с майчин ромски и турски език да подобрят знанията си по български език. Ще се създадат и допълнителни възможности за развитието им в области, в които тези деца често не получават внимание и подкрепа. Това ще им помогне в по-лесното и бързо приобщаване в 1 клас.

Освен това през лятото догодина, 40 деца ще бъдат включени в лятна академия за по-пълноценна подготовка за постъпване в първи клас.

Проектът надгражда постигнатите през последните години резултати от дейността на Сдружение БРТИМ за ранно овладяване на български език от деца – билингви, с доминиращ майчин ромски и турски език.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.