Ще понесе ли съдебна отговорност за заразените българи собственикът на немската кланица?

103-ма български граждани, работещи в кланицата „Тьонис“ в германския град Гютерсло, в провинция Северен Рейн-Вестфалия, са били тествани за Covid-19. От тях двама са настанени в болница с коронавирус. Това съобщава Министерството на външните работи. Външнополитическото ни ведомство е било информирано за ситуацията от Държавната канцелария на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, предаде БНР.

Сред общо 1441 проведени теста, 236 са на полски граждани, а 946 на румънски. (При 43 случая не се споменава националността на тестваните). Шестима поляци и 13 румънци в момента се лекуват в болница.

Огнищата на коронавирус в германски месопреработвателни предприятия, където засегнати са предимно работници от Източна Европа, включително българи, са повод за дискусии относно условията на работа и трудовата миграция в Евросъюза.

Това каза в отговор на въпрос БНР зам.-председателят на Европарламента Катарина Барли по време на видеконференция относно започващото германско председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Условията на работа в месопреработването не са нов проблем, борим с него от много време. Заради вируса стана по-видимо какво се случва там. Нужно е да подобрим националните си закони, защото в кланиците се случват нелегални неща, въпросът обаче е и общоевропейски“,  посочи Катарина Барли.

Маргиналия писа за нечовешките условия в кланицата – виж тук.

Немските медии разказват за настойчивия апел на министъра на здравеопазването Йенс Шпан към собственика на кланицата в Реда-Виденбрюк Клеменс Тьонис да предприеме всички необходими предпазни мерки, за да се предотврати пренасяне на заразата из околните окръзи.

Министърът на труда Хубертус Хайл даже смята, че Тьонис трябва да носи съдебна отговорност. Хайл заяви, че много добре разбира гнева на всички в окръга, които сега не могат да изпращат децата си на детска градина и училище, нито да ходят на работа, заради новия взрив на епидемията.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.