Ще предизвика ли реакции на международните инстутици продължаващата 29 дни гладна стачка на Джок Полфрийман!

Седем дни до европейските избори. Два дни до последния епизод на сериала, за който всички говорят.
29 дни от началото на гладната стачка на затворника Джок Полфрийман, за която Маргиналия писа.

Джок Полфрийман, излежал вече половината от 20-годишната си присъда лишаване от свобода, основател на първата в България затворническа организация, с която отстоява правата на затворниците в страната вече седем години, обяви гладна стачка на 21 април 2019 г. Основната причина за стачката е системният натиск и репресии от страна на администрацията на затвора, на които Полфрийман е подложен през последните близо две години. Четири седмици по-късно, на фона на оглушителна тишина от страна на Министерството на правосъдието и на затворническата администрация на Софийския централен затвор, както и на липса на посещения дори от отговорния за Джок социален работник, опасността от трайни увреждания на здравето му става все по-реална. Моментът да действаме е сега или загубата на един човешки живот ще тежи на съвестта на всички ни.

Време е администрацията да признае отговорността си за всепроникващата корупция, за нечовешките условия и отношения в българските затвори, и за системното заглушаване на критиката! Защото в контекста на тази предизборна кампания гладната стачка на Джок поставя на границата между живота и смъртта въпроса за това колко точно струват приказките за човешките права.

Изискваме от българските институции незабавно да предприемат мерки за справяне с повсеместните корупционни практики в българските затвори, за подобряване на условията на лишените от свобода, както и да удовлетворят исканията на семейство Полфрийман – или да освободят Джок при условие, че няма да се опита да избяга, или да го екстрадират в родната му Австралия!

Очакваме от европейските институции и международните правозащитни организации да се застъпят за живота на Джок Полфрийман и да окажат необходимия натиск върху българските власти!

За подкрепа подпишете Петиция:

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.