„Нацистки блекметъл“ в Маймунарника?

Утре – 13.06., в рамките на т. нар. „сцена за независима музика“ на клуб Маймунарника в София ще имат участие групата Paganblut. Групата е българска, основана през 2003 г. във Варна и жанрово принадлежи към NSBM „националсоциалистически блек метъл“.

 

 

В България най-известните групи от този жанр са 88, Родна защита и въпросните, Paganblut, които в обявата за събитието са представени, че свирят „суров езически блек метъл“. Повечето им видеоклипове са забранени в Ютуб след влизането на новите правила за съдържание, защото използват кадри с нацистки поздрави, кадри от концентрационни лагери, нацистки маршове и др. Сред заглавията на песните им са Gaszimmer, Jew York (Frank Sinatra Desecration Cover), Holocaust Camps, Adolf Eichman, SS Marschiert In Feidesland…

Ето снимка на обложката на демото „Ruf aus der Vergangenheit“ с развети знамена на Третия райх.

 

 

През 2009 година са участвали в Луковмарш и организаторите дори специално ги споменават. Трябвало е да имат концерт на 29.03.2019 г. в софийския клуб „Live and Loud“, но тогава Антифа са се намесили и от ръководството на клуба са отменили участието. Като цяло българските клубове са предпазливи да им предоставят сцена и в последните години основно се подвизават в Унгария и Сърбия.

Пред Маргиналия от Организацията на евреите „Шалом“ коментираха: „Силно сме притеснени от изявата на подобна група, която има множество почитатели сред младежите с крайнодесни убеждения и сме сигнализирали официално за това Националния координатор за борба с антисемитизма г-н Георг Георгиев и контактната точка за работа с еврейската общност по въпросите на сигурността от страна на МВР, комисар Звезделин Колев.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.