Шведската полиция разрушава ромско гето

Шведските власти извършиха евикция и разрушаване на ромски катун в южния град Малмьо. Арестуван е един протестиращ, след като е нападнал полицай, докато петима други са задържани за нарушаване на обществения ред, съобщава Дойче Веле.

Според шведските власти разрушеното гето е било нелегално и обитавано най-вече от роми от Румъния. Арестуваните протестиращи срещу действията на полицията са опитали да блокират и попречат на полицаите да разрушат домовете им и да ги изгонят от тях, оповести говорителят на полицията Ларс Форстел.

„Бяха разменени доста силни думи”, свидетелства Форстел, „някои хора живеят там от доста отдавна”. На жителите в гетото, наброяващи към 200 души, е даден краен срок до неделя, за да напуснат територията му, тъй като според властите хигиенните условия в гетото са опасни за здравето. Той е разположен в индустриална сметищна зона, без никакви разрешителни.

След разрушаването на гетото, заселниците в него започнаха шествие към кметството и подписка срещу евикцията на ромите, съобщи местен журналист в Туитър. Междувременно говорителката на Малмьо Жанет Силоу обяви, че на останалите без подслон е предоставено временно убежище и е предложена помощ в процедурата по репатрирането на ромите в Румъния.

Властите съобщават, че и евикцията, и разрушаването на незаконните постройки са извършени след месеци предупреждения от тяхна страна.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.