Швейцария гласува за премахването на основаната на сексуалната ориентация дискриминация

Споделете статията:

Швейцария гласува за премахването на основаната на сексуална ориентация дискриминация, съобщава Дойче Веле.

Основаната на референдумите пряка демокрация на страната подлага на гласуване много разделящи хората проблеми, ако има достатъчно желаещи, които да го искат.

Последният референдум от 09.02 се произнесе за законодателство, което специално определя като противозаконни основаните на сексуална ориентация слово на омраза и дискриминация, като те могат да бъдат наказани със затвор до три години. До момента криминалният кодекс покрива дискриминацията, основана на раса, етнически произход и религия.

Около 62% от гласоподавателите дадоха гласа си в полза на законодателството, а повечето партии подкрепиха поправката за защита на ЛГБТ общността. Но дясната Швейцарска народна партия – най-силната в парламента – се противопостави на закона.

Според нея имигрантите са внесли хомофобските възгледи и общественият диалог за експулсирането на чуждестранните виновници би бил по-ефективен.

Промяната първо е приета от швейцарския парламент през 2018 г., но се стига до референдум след като според критици тя потъпква свободата на словото.

Според законодатели от Швейцарската народна партия законът е „част от плана на ЛГБТ бавно да преминат към еднополови бракове и медицински асистирана репродукция” за гей двойки.

Представител на малка християнска партия го нарича „цензорски закон”, но законодател от Социалната демократична партия на Швейцария, инициирала закона, казва, че „той дава ярък сигнал за всеки, който е бил жертва на дискриминация”.

Зелената, лявата и центристка партии поддържат закона, според който е подсъдно да се очерня или дискриминира някого публично, защото е гей; да се подбужда омраза срещу гей чрез текст, слово, образи или жестове; оператори в ресторанти, кина и обществени заведения, като басейни, да прибягват до дискриминация.

Според закона не е подсъдно да се правят хомофобски коментари в семейна среда или сред приятели; дискриминация основана на полова идентичност, включително транссексуални хора; обществен дебат за дискриминацията; шеги за гей хора.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.