Швеция може да забрани „расистки организации“ след неонацистката кампания на Йом Кипур

Швеция обмисля да забрани расистките групи и да превърне активното членство в тях в престъпление, след като неонацистите започнаха кампания на омраза срещу евреи в Скандинавия на Йом Кипур, каза в понеделник шведският министър на правосъдието Морган Йохансон пред The ​​Jerusalem Post.

„Расистките организации представляват заплаха за обществото, която трябва да се приема много сериозно“, каза Йохансон. „Тези организации разпространяват расистки изрази. Те също така представляват заплаха за хората [и] са способни да извършват тежки, насилствени престъпления и тероризъм. Следователно расистките организации са заплаха, която се нуждае от специално внимание “.

Шведското правителство създаде общопартиен комитет, за да предложи законодателство, което да забрани расистките организации, както и да се инкриминира участието в дейности, подбуждани от такива групи.

Северно-съпротивителното движение, неонацистка група подбуждаше към антисемитски тормоз през седмицата преди Йом Кипур срещу евреите в Швеция, Дания, Норвегия и Исландия.

Групата съобщи, че нейните членове се сблъскват с еврейски поклонници и стоят пред синагогите, окачват антисемитски плакати и разпространяват омразни листовки, за да „информират скандинавците за чуждестранните обичаи и ционистките управляващи планове в целия скандинавски регион“. Йохансон заяви, че тези действия „показват още веднъж необходимостта от борба с антисемитизма на национално и международно ниво“.„Шведското правителство осъжда всички актове на антисемитизъм и всякакви други прояви на расизъм. Такива действия представляват заплаха не само за отделни лица, но и за всички нас и за нашите отворени и демократични общества “, заяви той.

Швеция също така е осигурила финансиране за сигурност на религиозни институции и други организации на гражданското общество, заплашени от „сплашване, насилие и тормоз“. През януари министър-председателят Стефан Льовен покани представители от около 50 държави да участват в Международния форум в Малмьо за възпоменание на Холокоста и борба с антисемитизма. Той трябваше да се състои по-късно този месец, но беше отложен за следващия октомври заради пандемията на коронавируса. Целта на форума е да насърчи конкретни стъпки към възпоменанието на Холокоста и борбата срещу антисемитизма. Малмьо, планираният град-домакин на форума, е известен като разсадник на антисемитизъм. В неотдавнашен инцидент, през септември, мюсюлманите скандираха на демонстрация за клането на евреи.

Кампанията на Движението за северно съпротивление преди Йом Кипур накара Върховния съд на Финландия да издаде заповед за прекратяване на дейността на  групата, подобно на заповедта, издадена от 70 години на миналия век. Необходимо е да се наложи убеждението, че целите на организацията са в нарушение на основата на демократичното общество.

В писмото си до норвежкия министър-председател Ерна Солберг Самуелс пише, че неговата организация е „шокирана да научи, че полицейският магистрат от Осло има смелостта да нарече„ свобода на изразяване “плакатите, обвиняващи евреите в„ жестокост срещу животни, малтретиране на жените и педофилията „… Това е пряка заплаха за еврейските общности досега в три скандинавски държави … Очевидно полицията в Осло изисква образование за контрол на омразата.

още по темата виж тук

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.