Швеция препоръчва работа онлайн, в България вече има болници на ръба на капацитета си

Споделете статията:

В Швеция

Северната страна, чийто противоречив по-мек подход за ограничаване на COVID-19 привлече световното внимание, заяви, че ще продължи да насърчава хората да работят от дома си, когато е възможно, след като страната премина прага от 80 хиляди заразени с новия коронавирус. Препоръката ще остане в сила до края на годината.

През последните дни Швеция отбеляза положителни тенденции, като намаляване на броя на новите случаи, особено сериозните, нуждаещи се от интензивно лечение. Агенцията за обществено здраве на страната обаче отбеляза, че „ако контактите ни отново се увеличат, съществува значителен риск от ново разпространение през есента“.

В четвъртък Швеция докладва нови 318 потвърдени случая на COVID-19, като общият им брой достигна 80 100. В страната са регистрирани общо 5 739 смъртни случая, свързани с новия коронавирус.

За разлика от повечето европейски държави, Швеция никога не е налагала изолация на населението и затваряне на бизнеси и стана известна с това, че има една от най-високите смъртности на глава от населението в света.

В България

265 са новозаразените с КОВИД-19 за изминалото денонощие при направени общо 6639 PCR теста. Това показват данните в Единния информационен портал. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 420, от които 4873 са активни. Излекуваните отново са по-малко от новопотвърдените случаи – 202 през последното денонощие, а общият им брой е 6173. Починалите лица са общо 374, като 6 от случаите са от последните 24 часа.

Увеличават се настанените в болница и техният брой вече е 751, от които 34 се намират в интензивното отделение. Ден по-рано хората в болници бяха 722, а в понеделник броят им беше 682. Така само тази седмица хоспитализираните се увеличиха с 69 – 10%. Вече има сигнали от болници в по-малки населени места, че са на ръба на капацитета да се справят.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 28; Бургас – 7; Варна – 46; Велико Търново – 2; Враца – 2; Габрово – 3; Добрич – 48; Кърджали – 1; Кюстендил – 7; Монтана – 3; Пазарджик – 6; Перник – 5; Плевен – 4; Пловдив – 13; Разград – 2; Русе – 12; Сливен – 3; Смолян – 2; София област – 5; София (град) – 51; Стара Загора – 7; Хасково – 4; Ямбол – 4.

Броят на новите случаи в Добрич е най-високият регистриран за едно денонощие от началото на епидемията. Тази седмица е катастрофална за областта – 104 са новите случаи от понеделник до днес, увеличение с повече от 50%, като общият брой на заразените е 308. Във Варна изминалото денонощие е третото по брой потвърдени случаи от началото на кризата. Повече заразени имаше на 22 и на 23 юли. Там общият брой на случаите е 674.
– Има огнище на COVID-19 в старчески дом във Варна, съобщава БНТ. До момента 9 от 10 проби на настанени в хосписа възрастни хора са положителни. Заразени са и двама души от персонала.

Пробите са взети, след като възрастните хора са вдигнали температура. Единият от служителите на дома, който също е заразен с коронавирус, е в болница, а другият е на домашно лечение. В старческия дом има 262 души и някои от тях са трудно подвижни. Днес екип на здравната инспекция е взел проби на 1/3 от възрастните хора. Резултатите от тестовете ще са готови утре. Хората в дома са в изолация от 16 април, а вирусът е бил внесен отвън. Заразата от COVID-19 в хосписа е тръгнала от лекар, който идвал да преглежда старите хора. Самият той в момента е в болница в тежко състояние.

От персонала в старческия дом изразиха притеснение, че тъй като са частна структура, се налага сами да поемат грижите за болните. От здравната инспекция са поискали заразените да бъдат изолирани в отделна сграда. Заради огнището в старческия дом Областния кризисен щаб разкрива спешно допълнителни отделения във варненските болници.

“Общо можем да осигурим около 300 легла, на първо време 68 допълнително легла се отварят и 34, значи около стотина легла трябва да имаме допълнително,” твърди Стоян Пасев, областен управител на Варна.

Допълнителни отделения ще бъдат разкрити в Транспортна болница, “Света Марина”, “Света Анна” и Военна болница.

От щаба във Варна са съобщили за националната телевизия, че на този етап няма да се затягат мерките на територията на областта и призоваха варненци и гостите на града стриктно да спазват мерките за безопасност, да използват предпазни средства и да спазват социална дистанция.

 Огнище на зараза има и в старчески дом в Русе, където продължава да се увеличават случаите на заразени. Още осем души от дом “Възраждане” в Русе, в който живеят 215 души, са установени с коронавирус през последното денонощие. Сега заразените са 57. Двама вече починаха.

– Шофьор на линейка от Спешна помощ в Пазарджик е починал от COVID-19, съобщи  bTV. Друг негов колега също е с коронавирус, той е в болница в Панагюрище. На служителите са направени тестове още в понеделник, днес също са взети проби. Няма лица под карантина, извършва се дезинфекция.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.