Швеция защити представителките си със забрадки в Иран

Споделете статията:

Шведското правителство защити решението си представителките му да носят забрадки по време на посещението си в Иран. В противен случай би се нарушил иранският закон, беше аргументът на правителството, цитиран от Би Би Си.

Министърът на търговията Ан Линде предвождаше делегацията миналата седмица и получи много критики за това, че беше със забрадка тип хиджаб.

Швеция твърди, че правителството ѝ е първото „феминистко правителство“ в света.

Известни ирански активистки в областта на правата на жените, както и шведски политици, критикуваха решението. „То е пагубно за това, което се нарича феминистка външна политика“, каза председателят на Либералната партия Ян Бьорклунд, според когото иранското законодателство потиска жените. Той заяви, че шведското правителство трябва да е поискало на членовете му жени в делегацията да не се налага да носят забрадки, и че при отказ търговските споразумения би трябвало да бъдат подписани в Швеция или в трета държава.

Ан Линде каза пред вестник „Афтонбладет“ обаче, че не е искала да нарушава иранския закон. Тя разказа, че се е съгласила на забрадката, защото единствената друга възможност би била в Иран да се изпрати изцяло мъжка делегация.

Шведският премиер Стефан Льовен също беше в Иран и заяви, че е повдигнал правозащитни теми пред иранския президент.

Мазих Алинеджад, иранска журналистка и активистка, публикува снимката на шведската вицепремиерка Изабела Ловин, подписваща законопроект за климата, заобиколена от жени колеги, разпространена по-рано този месец, до снимка на няколко представителки на шведското правителство, носещи хиджаб и поздравяващи иранския президент. Снимката на Изабела Ловин стана популярна като иронизиране на снимка на Доналд Тръмп, подписващ указ против абортита, заобиколен от съветници мъже.

Жените в шведското правителство „трябва да осъдят като също толкова нечестна ситуацията в Иран“, каза Алинеджад в своя публикация в My Stealthy Freedom, популярна страница във Фейсбук, която тя ръководи, и в която се окуражават иранските жени да споделят свои снимки без хиджаб. „Понеже сте феминисти и се грижите за равенството, трябва да се противопоставяте на неравенството навсякъде“, каза пред Би Би Си тя и добави: „те трябва да отстояват собствените си ценности“.

Според шведското правителство „равенството между жените и мъжете е основна цел на шведската външна политика“.

През 2015 г. няколко медии отбелязаха, че предишната първа дама на САЩ Мишел Обама не носеше забрадка по време на посещението си в Саудитска Арабия след смъртта на крал Абдула, въпреки че множество жени лидери са носели преди това. Чужденките обаче не са длъжни да носят забрадка в тази страна, за разлика от Иран. Линде каза, че не би носила хиджаб на посещения в Саудитска Арабия.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.