Сирийски жени стават жертва на сексуална експлоатация в Ливан

Десетки жени, които бягат от Сирия, стават жертви на сексуално робство и трафик на хора в Ливан. Това съобщава в блога си за Близкия изток си председателят на Форума за арабска култура Руслан Трад.

Сексуалното робство е един от най-сериозните проблеми в Ливан, твърди Трад. На 31 март Отделът за връзки с обществеността на ливанските сили за вътрешна сигурност съобщава за съперничещи си групи, които търгуват с жени и извършват сексуално робство. Наскоро ливанската полиция освободи 75 жени, държани от група трафиканти, по данни на сайта Times of Israel. Според данните, тези групи се занимават с изтезания, изнасилвания, принудителни аборти и заплашват жертвите, че ще публикуват видеоклипове и снимки с извършеното. Единствената разлика между “Ислямска държава” и тези групи, според Руслан Трад, е, че джихадистката групировка признава за варварските си действия и не заплашва да публикува материали с жените.

След като тези новини бяха разпространени публично, екип на организацията Сирийска мрежа за човешки права (SNHR) в Ливан се свърза с жени, преживели такива случаи. В издадения по-късно доклад организацията споделя свидетелствата на 4 жени и журналистическо разследване в планините в Ливан.

Руслан Трад е разговарял с няколко души, свързани с разследването на случаите, които са споделили с него част от историите, свързани с трафика на жени. Според данните на организацията не по-малко от 45 сирийки са били изложени на непрекъснато сексуално насилие  в два клуба – “Chez Mauric” и “Silver”, включително 8 момичета под 18-годишна възраст.

В извършването на трафика и сексуалната експлоатация са участвали палестинци, ливанци и сирийци. Подбирани са жени от две основни групи.

Първата група са жени в Сирия. Извършителите са уреждали бягството им към Ливан, като са им обещавали осигуряване на работа в ливански ресторанти. След това сириец посредник ги е отвеждал в хотел в района Ал Кора.

Втората група са сирийски бежанки в Ливан. Подбирани са най-вече бедни жени, загубили съпрузите си, които са психологически нестабилни и които живеят, както много сирийски бежанци в Ливан, в ситуация на лоши условия и липса на хуманитарна помощ. Жертвите са отвеждани в клубовете “Chez Maurice” и “Silver”, където са задържани, заплашвани и измъчвани. След това жените са принуждавани да проституират, като често са изнасилвани.

След като една от жертвите успява да избяга, тя се свързва с ливанските сили за сигурност от външен телефон. На 27 март полицията успя да открие част от жените, пазени на специалните места за задържане от групите за трафик, и извърши обиски на редица апартаменти, използвани за квартири за момичетата и жените, където са арестувани членове на групите. На 29 март ливанската полиция претърси домове в град Джуне, където освобождава още момичета, държани в плен.

При полицейските акции са освободени около 45 жени, но полицията смята, че реалният брой на сирийките, жертви на трафик с цел сексуална експлоатация в Ливан, е много по-голям.

„Мрежите за трафик се разрастват в Ливан заради мафиотски структури, възползващи се от големия брой бедстващи бежанци от Сирия на територията на Ливан. Тези практики се появяват през последните 3 години и на други места с големи лагери – в Йордания и Турция, където контролът от страна на държавата е отслабен, а животът на цели семейства бежанци зависи от работата “на тъмно”“, смята Руслан Трад.

Ливан, Йордания и Турция са страните, приели най-голям дял бежанци от Сирия спрямо броя на населението си.

От началото на гражданската война в Сирия над милион сирийци, от които 51% жени, са избягали в Ливан. В момента бежанците в страната са около 25% от населението ѝ. По данни на ООН 70% от тях живеят под прага на крайната бедност. В тази ситуация се развиват нелегален труд и проституция. „Всеки, който е посещавал Ливан през последните 4 години, може да разкаже за тежките гледки по улиците на Бейрут – лично аз съм виждал мащаба на мизерията, на които са подложени сирийски бежанци в градовете на Ливан“, разказва Трад. В същото време, ливанското правителство, според него, блокира опитите за предоставяне на хуманитарна помощ в страната.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.