Сирийските кюрди извоюват град от Ислямска държава близо до нейната „столица”

Кюрдски сили в Сирия извоюваха град от Ислямска държава (ИД), след като завладяха военна база за един ден с помощта на американски въздушни удари, съобщи Ройтерс. Кюрдското настъпление дълбоко във вътрешността на територията на Ислямска държава се случва след завладяването на град на турската граница миналата седмица. Така се стигна до отстъпление на бойците, завладели основни градове в Сирия и Ирак през изминалия месец.

Кюрдските отряди за защита на народа установиха пълен контрол над Айн Иса, заяви говорителят Редур Кселил. Сирийската обсерватория за човешки права, която докладва за военните действия, обяви, че бойците от Ислямска държава напълно са се изтеглили от града.

За един ден напредващите сили, включително сирийските бунтовници, които се бият на страната на Отрядите за спасение на народа, установиха контрол над близката военна база Лива-93 – стратегическа цел, която Ислямска държава спечели миналата година от правителствените сили.

Настъплението към Айн Иса доближава кюрдските сили и съюзниците им на 50 км от Ракка, на практика столица на Ислямска държава. Това е градът, от който ИД управлява „халифата” в по-голямата част от Сирия и Ирак.

Но нападение над града в момента не е на дневен ред, добави Кселил. Обсерваторията съобщи, че целта на настъплението е да се установи контрол над източно-западната магистрала, която преминава през Айн Иса и свързва град Алепо със североизточната провинция Хасака.

САЩ и техните арабски и западни съюзници започнаха въздушна кампания срещу Ислямска държава миналата година, след като бойците от ИД обявиха, че „халифатът” им властва над всички мюсюлмани.

Бойците от Защитниците на народа се смятат за най-доверения съюзник на водената от САЩ кампания в Сирия, където Вашингтон има по-малко поддръжници, отколкото в Ирак. Кселил описа американската въздушна подкрепа като „отлична”.

В друга битка сирийската армия и въоръжените групировки, които се бият на нейна страна, установиха контрол на северозапад от Палмира, която Ислямска държава завзе от правителството миналия месец, както твърди Обсерваторията и един сирийски източник.

Западът и неговите арабски съюзници не приемат идеята да си партнират с президента Башар ал-Асад в битката срещу Ислямска държава.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.