Сирия: 22 деца и 6 учители загинаха след въздушна атака

22 деца и 6 учители загинаха в Сирия вчера след самолетна атака. Това съобщава Фондът на ООН за децата УНИЦЕФ, цитиран от Би Би Си. От нападението на бойната авиация пострада училище в провинцията Идлиб.

„Това е трагедия. Това е насилие. Деянието беше извършено преднамерено, това е военно престъпление“, се казва в съобщение, подписано от изпълнителния директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк, което е публикувано на сайта на организацията. По думите на Лейк, тази атака може да се смята за най-кървавото нападение над училище за целия период на войната в Сирия.

По-рано активисти на Сирийската гражданска отбрана съобщиха за гибелта на 22 души в резултат на авиационен удар по село Хасс в същата провинция Идлиб. Според най-малко 50 души са били ранени при тази бомбардировка. Базираният във Великобритания Сирийски център по наблюдение на правата на човека също съобщава за 22 загинали, в това число 14 деца и жени. Държавните сирийски медии, цитирайки източници на правителствената армия, съобщават за „гибелта на няколко терористи“.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин нарича съобщението за удара по училище в Идлиб „ужасно“. „Надявам се, че ние нямаме нищо общо с това“, цитира Франс прес изказване на Чуркин. „Лесно ми е да кажа „не“, но аз съм отговорен човек. Необходимо ми е да знам какво има да каже по случая нашия министър на отбраната“, добавя Чуркин.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О’Брайън заяви, че поради бомбардировките на сирийската правителствена авиация и на руските военновъздушни сили в Сирия в Алепо умира мирно население. Част от населението става жертви на бомбардировки, а друга гладува. Тези негови изказвания станаха причина за конфликт с Чуркин.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.