Великобритания планирала да обучи 100 000 сирийски бунтовници

Великобритания е имала планове да обучи и екипира армия от 100 000 сирийски бунтовници, които да свалят президента Башар Асад, съобщава разследващият кореспондент на ББС Ник Хопкинс в статия от 3 юли.

Тайният замисъл, задействан преди две години, е на най-старшия британски военен офицер генерал сър Дейвид Ричардс. Разгледан е от парламента и от Националния съвет за сигурност, както и от представители на американското правителство, но е бил оценен като твърде рискован. Британското правителство не е отговорило на представената молба за коментар.

Лорд Ричардс смятал, че предложението му може да прекрати кръвопролитието, при което най-много са цивилните жертви, с помощта на бунтовниците, които да се бият с верните на Асад войски. Според източници на Белия дом, идеята била обсъдена от Дейвид Камерън и главния прокурор Доминик Грийв и изпратена на Националния съвет по сигурността.

Макар и преди две години този план да бил сметнат за твърде радикален, миналата седмица американският президент Барак Обама каза, че търси финансиране за обучение на сирийски бунтовници – ехо на идеята на лорд Ричардс. Източници добавят, че Ричардс предупредил Даунинг стрийт, че има само два начина да се прекрати бързо сирийската война – президентът Асад да победи или да бъде сразен.

Инициативата „Изведи, екипирай, обучи” предлага обучаването на значителна армия от умерени сирийски бунтовници в бази в Турция и Йордания, без „стъпването на британски ботуши на сирийска земя”. На Камерън му било казано, че в този план ще участва международна коалиция. На парламента било съобщено, че подготовката на акцията щяла да отнеме година, но така щяло да има време за формирането на алтернативно сирийско правителство в изгнание.

Щом бунтовническата сирийска сила станела готова, щяла да поеме към Дамаск под прикритието на въздушните сили на съюзници на Запад и от Залива. Планът предвиждал кампания „Шок и ужас”, твърде подобна на онази в Ирак преди единайсет години, но този път предвождана от сирийци.

Въпреки че по онова време идеята е отхвърлена, по-късно Камерън бил убеден да я задейства, когато се появиха доказателства за употреба на химическо оръжие в Сирия. Но миналия август парламентът все пак гласува срещу директна намеса в конфликта, защото, макар САЩ и Великобритания да обвиниха правителството на Асад за атаките с химическо оръжие, Дамаск хвърли вината върху бунтовнически групировки.

Професор Майкъл Кларк, тинк танк от Кралския институт коментира ситуацията по следния начин: „Пропуснахме въможността да обучим сили срещу Асад, които да имат истинско влияние в Сирия, когато той бъде свален, когато и да стане това. Мисля, че преди две, три години имаше възможност да се включим по относително положителен начин, но беше опасно и приличаше на плуване срещу по-широкото течение на историята… а разходите и несигурността бяха прекалено големи. Твърде късно е Западът да се намесва. Западните политици трябваше да имат смелост да не сторят нищо и да действат спрямо последствията от гражданската война. Няма добър вариант за Сирия, това е гледане на пътна катастрофа на забавен каданс.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.