СИРИЗА е на прага на абсолютно мнозинство

Лявата партия СИРИЗА по всяка вероятност ще смени консервативното управление в Гърция. Тя е на прага на абсолютно мнозинство, съобщи агенция „Ройтерс“. Според агенцията така гръцката партия ще има възможност да осъществи предизборното си обещание да се противопостави на международните кредитори, които настояват за строги мерки за затягане на финансовата дисциплина в страната.

СИРИЗА е на път да спечели между 149-151 места от 300 в парламента и 36.5% от парламентарния вот. Това е почти с девет пункта повече от резултата на консервативната партия „Нова демокрация“ на министър-председателя Андонис Самарас, по предварителни данни на министерството на вътрешните работи, базирани на частично преброяване на вота.

Въпреки че крайните резултати още не са оповестени, 40-годишният лидер на СИРИЗА Алексис Дзипрас е спряган за министър-председател на първото правителство от еврозоната, което открито се противопоставя на условията, наложени от Европейския съюз и Международния валутен фонд по време на икономическата криза.

Според анализатори очакваната победа на СИРИЗА увеличава перспективите за противопоставяне на гръцкото правителство на германския канцлер Ангела Меркел, което може да доведе до преосмисляне на разпределянето на следващия транш от над 7 милиарда евро международна помощ, от която Гърция ще се нуждае в следващите няколко месеца.

Лозунгът на кампанията на Дзипрас „Надеждата идва!” отговаря на очакванията на избирателите, които са изтощени от крайните мерки през последните шест години на постоянна криза, направила безработицата над 25% и увеличила бедността, твърдят още някои анализатори.

„Този вот е „Не” на едностранните мерки, „Не” на Европа, която опитаха да превърнат в боксова круша на Меркел”, каза старши-председателят на СИРИЗА Димитрис Пападимулис по гръцката телевизия „Мега“.

Докато развяващите знамена поддръжници на партията заливат улиците на Атина, германската държавна банка предупреди Гърция, че се нуждае от реформи, за да се справи с икономическите си проблеми, особено при слабо евро.

Общо седем партии има вероятност да влязат в гръцкия парламент, включително крайнодясната „Златна Зора“. Крайният резултат обаче ще зависи най-вече от все още непреброените гласове в Атина, където е концентрирано почти половината от 11-милионното гръцко население.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.