Скандална проява на антисемитизъм в Дупница, от еврейската организация „Шалом“ очакват бързи действия

Споделете статията:

Днес, 20 април, 2019 година  в Дупница са разлепени некролози на Адолф Хитлер. Обявена е „панихида“. Тя ще се състои на еврейските гробища.

 

 

По тази скандална проява от организацията на „Шалом“ – Дупница реагираха с писмо до началника на РУ-МВР. В него  обявеното намерение на организаторите се определя като „безпрецедентен и циничен акт на антисемитизъм“ и драстична проява на проповядване на фашистка идеология. От еврейската организация настояват съответните органи да предприемат необходимите мерки, за да се установят извършителите на това грозно деяние.

Ето писмото:

До началника на РУ на МВР – Дупница гл-инспектор Борислав Динев копие до кмета на гр. Дупница инж. Методи Чимев

Уважаеми г-н Динев, както вече Ви информирах по телефона, на 20.04.2019 г в централната част на града бяха разлепени некролози на Адолф Хитлер, в които беше записано, че ще се проведе възпоменание в негова чест в Еврейските гробища в града. Това по своята същност е безпрецедентен и циничен акт на антисемитизъм на територията на нашия град, който по волята на всички граждани и ръководството, до сега беше бастион на толерантността и бяхме давани за пример на етнически мир и мултикултурен живот. Очаквам от Вас да бъдат предприети всички мерки, за да се установят извършителите на това грозно деяние, което не само болезнено обижда една малка етническа общност, осквернява паметта на стотици погребани, но и уронва авторитета на цялата общественост и институции. Ако подобен акт проповядващ фашистка идеология, остане без последствия това ще бъде пример за безнаказаност и може да доведе до лавина от подобни и дори по тежки действия. Надявам се, че оценявате важността на случилото се и ще направите всичко извършителите да бъдат установени, както и да не бъдем свидетели на подобно нещо в бъдеще.

Дата:20,04,2019 С уважение:

Председател РОЕ Шалом – Дупница: инж Л. Хаздай

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.