След 10 години: няма държава за сирийските деца

Повечето сирийски деца, родени след революцията, чиято десета годишнина се пада тази седмица, все още са твърде малки, за да разберат събитието, което промени посоката на техния живот. Милиони са видели по-голямата част от детството си, омърсено от войната, пише syriadirect.

Близо 90 процента от децата, живеещи в Сирия, се нуждаят от хуманитарна помощ, което е увеличение от 20 процента само през последната година. Според УНИЦЕФ има 2,5 милиона деца, регистрирани като бежанци в съседните страни и три милиона деца, разселени в Сирия.

Една от най-тревожните тенденции на конфликта е нарастващата несигурност на храните в цялата страна, чието въздействие върху децата може да бъде необратимо. Около 6,2 милиона остават без достатъчно храна, а над половин милион на възраст под пет години страдат от изоставане в растежа в резултат на хронично недохранване.

Друго дълготрайно въздействие е широко разпространената липса на достъп до образование както в Сирия, така и извън нея. Според УНИЦЕФ 2,45 милиона деца в Сирия и 750 000 сирийски деца в съседни страни не са на училище. Стотици училища са унищожени от конфликта със 157 нападения над училищата през 2019 г.

 

Снимка показва разрушенията, нанесени на основно училище в контролирания от опозицията Хиджра в провинция Риф Димашк, 01.08.2016 г. (УНИЦЕФ)

 

Средно 86 процента от сирийските деца бежанци заявяват, че не биха искали да се връщат в Сирия.  На въпрос къде биха искали да живеят след две години, огромна част от интервюираните виждат себе си да живеят някъде, различно от Сирия. Те свързват живота там с ежедневното насилие, особено момичетата, които често говорят за необходимостта от прекратяване на насилието, основано на пола, като тормоз на улицата.

Дискриминацията срещу бежанците засяга и децата, като понякога допълнително ограничава достъпа им до образование.

Сирийско семейство на път да избяга от конфликта. 6,5 милиона сирийци са вътрешно разселени, а 5,6 милиона са потърсили убежище в чужбина, 23/6/2012 (УНИЦЕФ)

 

След десет години не се забелязва промяна и много сирийски деца са изправени пред перспективата да навлязат в зряла възраст, без никога да са опознавали страната си в мир. С едно поколение напред милиони млади сирийци на възраст 18-25 години вече плащат цената на изминалото брутално десетилетие. Доклад на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) дава ужасна картина на поколение, белязано от травми. Почти 50 процента от анкетираните са загубили близък роднина или приятел в конфликта, докато 12 процента са били ранени. Междувременно УНИЦЕФ поиска 1,4 млрд. долара финансиране за 2021 на Сирия и съседните страни. В тази война няма победители и най-голямата загуба е на децата на Сирия.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.