След близо 16 години реставрация шуменската Томбул джамия отново грее в цветове

След 4-годишен труд екип от реставратори върна великолепието на интериора на Томбул джамия в Шумен. Покритите с блажна боя и вар стени и колони на шуменската джамия бяха обичайна гледка в последните години. След близо 16 години реставрация и леко забавяне в първоначалните срокове заради пандемията сега най-големият мюсюлмански храм в страната и един от стоте национални туристически обекта отново впечатлява вярващи и посетители с автентичното си великолепие – изящни рисунки, богато декорирани дървени елементи и цветни витражи. Тя е вторият по големина мюсюлмански молитвен храм на Балканите.

Реконструкцията на молитвения дом разкри част от украсата на паметника и стартира изготвянето на цялостен проект за извършване на консервационно-реставрационните работи. Между 2008-2009 година е подменена компрометираната обшивка от оловна ламарина върху централния купол на молитвената сграда. L края на 2019 г. завърши и ремонтът на стопанската част на джамията.

Така този символ от Епохата на лалетата в Османската империя ще разкрие докрай тържеството и на общоевропейското Просвещение на Балканите.

Официално джамията носи името „Шериф Халил паша“, но е по-известна като Томбул джамия заради тумбестия си купол – на турски думата tombul означава „топчест“, „пълничък“, „надут“. Завършена е през 1744 г., четири години след началото на строежа й през 1740 г.

За ремонта на молитвения храм бяха осигурени около един милион лева като финансирането е от бюджета на мюсюлманското вероизповедание и от дарители от Турция и България. Направени бяха необходимите проучвания за възстановяването на джамията.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.