След хомофобското насилие в Пловдив активисти искат промени в Наказателния кодекс

Уважаеми господин Министър-председател,

Уважаема госпожо Председател,

Уважаеми господин Главен прокурор,

 

Уважаеми господин Кмет,

 

На 30 септември се навършват 12 години от смъртта на студента по медицина Михаил Стоянов. Той е пребит до смърт в Борисовата градина, след като по време на разходка се разминава с група млади мъже, „прочиствала парка от гейове“. Убийството му нагледно показа как престъпленията от омраза могат да превърнат в жертва всеки един български гражданин. Но показва и друго: че от тези престъпления страда цялото общество, дори да ни изглежда, че не сме засегнати.

Ако живеехме в страна без хомофобия, колко живота щеше да е спасил днес Михаил Стоянов като лекар?
Само преди три дни, младежи на възраст 14-15 години опитаха „да изчистят градската градина“ в Пловдив от момчета и момичета, които им изглеждат с „неправилна“ сексуална ориентация, удряйки ги и замеряйки ги с яйца.

Долуподписаните организации, работещи за каузата да живеем в едно приобщаващо и свободно от дискриминация и език на омразата общество, призоваваме публичните институции към бързи и ефективни действия за предотвратяване на насилието по хомофобски подбуди. Освен законодателни промени, които криминализират престъпленията от омраза по хомофобски и трансфобски подбуди, са нужни услуги за подкрепа на жертвите на подобен тип престъпления, както и програми за работа с извършителите, които да изкоренят идеологиите и предразсъдъците, подтикващи ги към насилствени прояви. Престъпленията от омраза изпращат послание към цялото общество, не само към атакуваната група: избраните за жертви в Пловдив са нарочени по прическите си. Тази параноя към различните утре може да бъде насочена към вас или децата ви, ако те решат да се подстрижат по начин, който не се харесва на някого. Тези престъпления-послания, че някой не е „правилен“, засягат всеки представител на съответната група, но и извън нея – защото изглежда, че всеки човек може да бъде следващата жертва.

При отсъствие на законодателство, което да предвижда по-тежко наказание за този вид престъпления, реакцията на институциите е от ключово значение. Подобно на престъпленията от омраза, тази реакция също ще изпрати послание към цялото общество и към представителите на ЛГБТИ общността. Дали насилниците ще получат усещане за правота, или потърпевшите ще получат усещане за закрила, предстои да видим.

Като български граждани искаме да живеем в общество, в което проявленията на омраза не се толерират. Вярваме в законността и разчитаме на българските институции да си свършат работата. Смъртта на Михаил Стоянов е загуба за близките му, за пациентите, които не е имал шанс да лекува, и за всички нас. Настояваме да няма друг случай на животи, загубени от хомофобия. И мечтаем да живеем без страх.

 

 

 

 

Подписали организации:

Фондация „Ресурсен център – Билитис“

Фондация „ГЛАС – България“

Сдружение за човешки права „Маргиналия“

БлуЛинк Фондация

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.