След Харманли: афганистанци протестираха пред българското посолство в Лондон

Афганистански граждани протестираха пред българското посолство в Лондон в сряда. Демонстрацията им беше по повод на насилието, упражнявано в срещу съгражданите им от страна на полицията в България.

„Те бягат от геноцида в Афганистан и искат сигурно и безопасно убежище. Смятат, че България е милосърдна страна. Срам за полицията ви!“, каза един от протестиращите, цитиран от Ureport. „Използвате нацистки и фашистки методи срещу невинните ни съграждани. Тук сме, за да заклеймим фашистките ви убийства. Използвате по-лоши методи от нацистите. Използвате по-лоши методи от фашистите. И убивате нашия народ. Няма да мълчим и искаме човечеството да ни подкрепи“, призова той.

Друг протестиращ заяви, че целта на демонстрацията пред посолството е да се заклеймят действията на българската полиция, която наскоро е ранила и убила афганистански граждани без причина.

На 24 ноември афганистанци, настанени в бежанския център в Харманли, се вдигнаха на бунт. Те настояваха да бъдат пуснати навън и започнаха да хвърлят камъни. Това стана, след като лагерът беше затворен с официалния аргумент за карантина. Бежанците не бяха уведомени защо вече не могат да напускат центъра. По информация на „Маргиналия“ сред тях се е разпространил слух, че 8000 афганистанци ще бъдат върнати обратно в родината си.

Вечерта на същия ден полицията нахлу в спалните помещения на афганистанци, които не са участвали в бунта, и нанесе побой над много от тях. Смята се, че ранените са над 350, сред бежанците се говори и за трима или петима убити, но засега няма потвърдени данни. Момче на 15 години е в болница с тежка черепно-мозъчна травма и опасност за живота. Според официалната информация не е ясно какво е причинило травмата. По данни на полицията са ранени 24-ма полицаи. Бяха арестувани над 400 афганистанци, а срещу двама полицаи беше повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда. Впоследствие много от афганистанските граждани в Харманли бяха прехвърлени в центрове за задържане на чужденци. Правителството обеща да депортира около 400 от тях.

Близо 300 полицаи получиха парични награди за действията си в Харманли на 24-ти ноември.

През октомври миналата година полицай застреля край град Средец афганистански гражданин, който е бил невъоръжен и се е опитвал да избяга. Версията на полицията беше, че смъртта е причинена от рикоширал куршум. Не бяха оповестени данни от балистичната експертиза. На 22 ноември тази година беше намерен трупът на 18-годишен афганистанец край видинско село. Той е починал от студ и глад в опит да премине границата със Сърбия.

В България се смята, че бежанците от Афганистан са всъщност икономически мигранти, защото в Афганистан няма война и те няма от какво да бягат. Преди няколко дни обаче ООН предупреди, че рекорден брой афганистанци бягат от страната си поради конфликта там – над половин милион души. Броят им се е увеличил повече от два пъти през последните два месеца. От началото на годината в конфликта са загинали 8400 души.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.