След касапницата в Ел Пасо сенатор пита „Какво е менталното здраве в Америка където отново и отново виждаме неописуем ужас?“

Няколко задържани, полицията потвърди ареста на  21-годишния  бял американец Патрик Крусиос. Над 20 души загинаха и десетки други бяха ранени след престрелка в търговски център в пограничния град Ел Пасо, щата Тексас.

Патрик Крусиос е арестуван, почти веднага, след като откри огън в магазин от веригата „Уолмарт“ в мола, намиращ се само на няколко мили от мексиканската граница.

Преди стрелбата убиецът е публикувал на своята страница в Twitter манифест, в който обявява, че  подкрепя терористичните атаки в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия.  През март  бяха убити над 51 души.

80% от 680-хилядното му население на Ел Пасо са латиноамериканци.  С действията си Крусиос твърди, че  защитава страната си от чуждо „нашествие„. Той също така смята, че културата и икономиката на САЩ страдат от това.

„По целия свят хората гледат към САЩ и се чудят какво става? Какво е менталното здраве в Америка където отново и отново виждаме неописуем ужас“, казва сенаторъгт от Върмонт Бърни Сандърс.

Това се приема за най-смъртоносната престрелка в САЩ от 2017-ма година насам, когато нападател уби 26 в църква в Тексас. Нападението в събота сутрин местно време идва няколко дни след като стрелец откри огън и уби трима по време на фестивал в Калифорния.

По материали от медиите

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.