След поредния сблъсък с хомофоби в Пловдив, от ЛГТБ призовават: Искаме да се прибираме без страх!

С изострено напрежение между  активисти на ЛГТБ  започна предвиденото протестно шествие  под надслов „Пловдив срещу омразата“, съобщи БНР.

То е насочено срещу насилието спрямо различните, в което младежи от Пловдив заявяват своята подкрепа към връстниците си, които бяха нападнати на 29-ти септември в Цар-Симеоновата градина, заради различна сексуална ориентация – повече по темата виж тук.

Групата на инициаторите, около 50 души, момчета и момичета е обградена от преобладаващо мнозинство „антипротестъри“, които се обявиха срещу тяхната инициатива и издигат сексистски лозунги. Болшинството от тях са маскирани, с бръснати глави и вероятно активисти с крайни убеждения.

 

Плътен, многоброен кордон полицаи  удържа ситуацията.

Снимка от профила на фондация Глас

Шествието на млади хора поддържащи каузата на толерантност към ЛГТБ се отправя към Цар-Симеоновата градина, където преди две седмици стана инцидента. Придружават ги противници на проявата. До екцесии не се стига.

снимка от профила на Фондация Глас 
След събитието активисти на ЛГТБ написаха на стените си във ФБ:

Мануела Попова: Жилището на Ивелина Паничаров осъмна с грозен надпис, придружен със заплаха за живота. Представете си, отивате си вкъщи и виждате това на сградата, в която живеете.

 

 

Снимка от личния профил на авторката

Причината  за тези заплахи?Ивелина е ЛГБТИ+ активист, който онзи ден подкрепи, присъства и говори по време на прайд шествие в Пловдив. Шествие, което се наложи, след като младежи бяха физически нападнати в парк, просто защото съществуват, като ЛГТБ+

Това ли имате предвид с „Нямам нищо против хомосексуалните, но да не ми парадират“? Това ли имате предвид с „Работят си, живеят си, какво повече искат?“

Ние искаме уважение. Искаме нормален начин на живот. Искаме да се прибираме без страх. Да съществуваме без страх. Искаме да обичаме. Да се смеем. Да бъдем.

Симеон Василев, фондация ГЛАС:

Засрамете се, че това е държавата, в която живеем. В която младежите не могат да стоят в парка, в която гражданите не могат да се приберат у дома. В която влюбените не могат да се хванат за ръка. Защото „парадираме“? Защото това не са български ценности? Какво са българските ценности? Това на снимката ли?

Писна ми, хора!

Иван Стоянов: Чумата на омразата цъфти безпрепятствено поливана от политическо и гражданско бездействие. Не ми пука дали сте леви, десни, центристи, анархисти и каквото и да е било друго. Вече не става дума за политическа принадлежност. Става дума за цивилизационен избор!

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.