След смъртта на бежанци Брюксел призовава Полша да допусне Фронтекс

 

Представител на ЕС изрази загриженост за положението на бежанците, намиращи се на полско-беларуската граница и призова Варшава да позволи на Фронтекс да осигури помощ при охраната на района, съобщава Ройтерс.

През изминалата седмица петима бежанци са починали на полска земя и един в Беларус, вероятно от инфаркт.

И Полша, и ЕС обвиняват Беларус, че окуражават бежанци, най-вече от Ирак и Афганистан, да прекосяват границата, за да окажат натиск на Съюза заради санкциите за нарушения на човешките права, наложени от Брюксел на Минск.

„Осъзнаваме, че полските власти се намират в трудна ситуация. Тя е причинена от опита да се използват хора за политически цели“, каза говорител на Европейската комисия на пресконференция. Въпреки това Полша трябва да осъществи граничния си контрол без да застрашава човешки животи или да отказва на хората необходимата грижа. Говорителят определя ситуацията като много притеснителна и я обобщава с думите: „Ще е добра идея общата ни граница да бъде защитавана от споделените ни ресурси или по-точно онези, осигурени от Фронтекс.“

Досега Полша, която има едни от най-силните гранични сили в ЕС, не е поискала помощта на Фронтекс, въпреки че агенцията оказва помощ в съседните Литва и Латвия, които също граничат с Беларус.

Вместо това Варшава е обявила извънредно положение на границата си с Беларус, което означава, че в района не са допускани никакви журналисти, политици или правозащитници. Комисията е заявила, че върховният представител по въпросите на миграцията, Илва Йонасон, иска да обсъди с Полша евентуална финансова и друга помощ, която ЕС може да осигури, включително прибягване до услугите на Фронтекс и посещение на гранични експерти от ЕС.

В отговор на предложението полският министерство на вътрешните работи отговори по Туитър, че не са планирани разговори между Йонасон и министъра на вътрешните работи, Мариус Камински. Министерството не е отговорило на молбата на Ройтерс за коментар.

Настоящата ситуация допълнително е изострила натрупаното напрежение между Полша и ЕС по въпросите на миграцията, свързано с отхвърлянето на натиска от страна на Съюза, полската държава да приеме някои от мюсюлманските бежанци, опитващи се да влязат в Европа, тъй като ги смята за заплаха за националната си сигурност и своята християнска култура и идентичност.

Комисията и правозащитни организации изразяват притеснението си, че връщането от страна на Полша на бежанци обратно в Беларус, е в нарушение на правото им за искане на убежище.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.