След теча в НАП програмисти искат Отворен код на софтуерните системи в българските институции

Kpизaтa c тeчa нa дaнни oт HAΠ вce oщe нe e пpиĸлючилa, нo тя, ĸaĸтo и мнoгoтo диcĸycии, cъбyдeни oĸoлo нeя, мнoжecтвoтo тexнoлoгични пpoблeми, cpивa нa тъpгoвcĸия peгиcтъp и жeлaниeтo нa peдицa cпeциaлиcти дa пoмoгнaт нa дъpжaвнaтa aдминиcтpaция, дoвeдe дo пeтиция от програмисти, ĸoятo нaбиpa пoпyляpнocт в GіtНub.

Петицията е инициирана от Костантин Спиров. След НАПлийкс той бе коментирал през Investor bg:“ Дават се големи средства за поддръжка, но те не се усвояват правилно“.

За Маргиналия един от създателите на Интернет Общество – България Вени Марковски каза:

„Добре е кодът на софтуера, използван в държавната администрация да е отворен. Някои може би са забравили, че преди 15-ина години по инициатива на „Интернет общество – България“ в НС имаше дори вкаран законопроект на нар.пр. Стойчо Кацаров и Иван Н. Иванов (ОДС) за задължително използване на свободен софтуер и софтуер с отворен код в администрацията, но съпротивата срещу него бе огромна от страна на лобистите, които източваха огромни средства от държавата за наем на софтуер със затворен код“

Ето текста:

Петиция до българските политици

Ние, долуподписаните професионалисти, работещи в сферата на IТ технологиите, водени от убеждението, че държавата се нуждае от повече честност и прозрачност при софтуерните разработки, които касаят работата с граждани и фирми на държавните институции (НАП, НОИ, Здравната каса, Агенция „Митници“ и много други),

НАСТОЯВАМЕ:

Да бъде отворен програмният код и на вече съществуващите софтуерни системи, разработени за нуждите на българските институции, както го направиха Великобритания[2], Германия[3], Израел[4], Естония[5] и десетки други държави [6].

Така специалистите, които биха могли да допринесат за подобряване качеството на софтуерните разработки, ще могат да дадат своя принос, като това ще се отрази положително и върху сигурността на продуктите. Мнозина от нас са готови да помогнат на доброволни начала, водени единствено от патриотични подбуди.

По данни на БСК, всяка година от 2002 дo днес, България дава средно пo около 150 милиoнa лeвa гoдишнo национални и европейски средства зa въвeждaнe нa електронно управление [7]. По всяка вероятност досега са похарчени около два и половина милиарда лева. Искаме да знаем къде са отишли парите ни!

Отворете кода:

  • за да можем да гарантираме сигурността му;
  • за да можем да контролираме качеството му;
  • за да можем да го подобрим.

Защото думите „честност“ и „прозрачност“ не са празни приказки.

Подписката е отворена на тази връзка

Маргиналия подкрепя исканията на IT специалистите. Каузата си струва

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.