Словакия: Ние няма да приемем бежанци мюсюлмани

Представителят на словашкото министерство на вътрешните работи Иван Метик направи изявление, че Братислава няма да приеме бежанци мюсюлмани. Според него „те няма да се чувстват тук като у дома си“, предаде Би Би Си.

В съответствие с плана на Европейския съюз за разпределението на 40 хиляди новопристигнали в Европа бежанци, Словакия следва да приеме 200 души, които ще дойдат от лагерите за временно пребиваване в Турция, Италия и Гърция.

Върховният комисариат за бежанците към ООН призовава страните от ЕС да избягват всякаква дискриминация при осъществяването на програмата за преселване. Но Иван Метик отрича в решението на словашките власти да има каквито и да са признаци на дискриминация. Според него това се прави, за „да не се наруши хармонията в отношенията между различните религиозни общности в страната“.

В интервю пред Би Би Си представителят на министерството на вътрешните работи на Словакия казва: „Наистина искаме да помогнем на Европа в решаването на проблема с мигрантите, но за бежанците ние сме само транзитна страна, те не искат да останат да живеят при нас. Бихме могли да приемем 800 мюсюлмани, но в нашата страна няма нито една джамия. Как ще се интегрират мюсюлманите, ако тук няма да им хареса?“

Представителят на Европейската комисия Аника Брейсард отказа да коментира заявлението на словашките власти. Тя подчерта, че на страните членки на ЕС е забранена всякаква форма на дискриминация.

През юли страните от ЕС се съгласиха да приемат 32 хиляди бежанци, дошли Италия и в Гърция през последните две години (това е по-малко от първоначално предложените 40 хиляди). Схемата за разпределение на тези хора стана доброволна (първоначално беше задължителна) след като част от държавите, в това число и Словакия, отказаха да приемат бежанци съобразно квотите, разработени от ЕС.

Но броят на мигрантите, стигнали границите на ЕС, през юли достигна 107 500 души. Мнозинството от тях са от Сирия, Афганистан и тропическа Африка. Те бягат от бедността и нестабилността в техните страни.

От началото на годината вече повече от 240 хиляди души пресякоха Средиземно море. Мигрантите се добират до бреговете на Италия и Гърция, а след това се прехвърлят в други европейски страни.

Най-много бежанци в ЕС приема Германия. Тези дни властите на страната, че през 2015 г. могат да приемат до 800 хиляди души, които търсят убежище.

Това число е много по-високо от рекордните 438 хиляди заявления за предоставяне на убежище, които бяха подадени през 1992 г. в разгара на кризата в Босна.

И ООН, и ЕС призовават другите страни да поемат част от това бреме. Но властите на много европейски държави се сблъскват с негативна реакция на населението, което иска бежанският поток да бъде ограничен, смятат от Би Би Си.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.