Словакия противопоставя правата на човека и каноните на църквата

Словакия гласува на референдум дали да забрани на двойки с еднакъв пол да встъпват в брак, да имат ли право да осиновяват деца и да градят семейства, дали да ограничи достъпа до сексуално образование в училищата.

Референдумът бе проведен на 7 февруари и поставя под въпрос спазването на тези човешки права.

Това е ретроградно предложение, което ще наруши стандартите, защитени от Европейската конвенция за човешки права, която Словакия е подписала. Конституцията на конвенцията й дава предимство пред вътрешното законодателство на съответната държава, коментира правозащитната организация Хюман Райтс Уоч.

Референдумът е организиран от словашкото правителство в резултат на петицията от „Съюз за семейството”, консервативна групировка, събрала 400 000 подписа, достатъчни за искане за гласуване. Според публикации в медиите, групировката е подкрепяна от евангелистки сдружения от САЩ. Десният Съюз за защита на свободата (организация със значителен бюджет, насочен към европейските държави, в които да спре развитието на тенденции, противопоставящи се на религиозните възгледи) се намеси в конституционния съд в подкрепа на референдума.

В свое изявление, направено два дни преди референдума, папа Франциск е заявил, че поздравява пилигримите от Словакия и че чрез тях изразява похвалата си за цялата словашка църква и поощрява всеки да продължи с усилията си да защитава семейството, което е основна клетка на обществото.

През изминалата година папа Франциск показа воля да се ангажира с различните разновидности на семействата, включително създадените от ЛГБТ хора. Като се има предвид словашкият контекст обаче, изглежда, че тези изявления подкрепят референдум, който ще постави много семейства и децата им в крайно рисковано положение. Несъмнено думите му ще бъдат използвани от консервативни религиозни групи, католически и некатолически, за да ограничат правата на ЛГБТ хората в държави с християнско мнозинство.

Според ХРУ Източна Европа е станала ново бойно поле за американските евангелисти. Те се опитват да направят в Словакия онова, което не успяха да постигнат в САЩ: да спрат еднополовите бракове и да ограничат гражданските права на ЛГБТ двойките. Налице е напредък. Понастоящем Словакия не признава отношенията между хора с еднакъв пол и през 2014 г. промени конституцията си, за да дефинира брака като връзка само между мъж и жена.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.