Словашката Ерин Брокович печели президентските избори

На гребена на вълната на обществения гняв заради корупция, либералният адвокат Сузана Капутова, получила прозвището „Словашката Ерин Брокович” заради дългодишни борби срещу безнаказан бизнесмен и незаконното му строителство на сметище, спечели президентските избори в Словакия, преодолявайки тенденцията на победи на популистки и анти-европейски настроени политици, съобщава Ройтерс.

Корупцията и промяната в политическия стил бяха основните предизборни теми в кампанията на Капутова, станала реалност година след като журналистът Ян Кучиак, разследващ високо-профилни случаи на измама, и годеницата му бяха намерени убити в дома им.

Капутова, проевропейски политически новак, която ще бъде първата жена президент откакто страната е член на ЕС, получи 58.3 процента от гласовете, след като бяха преброени бюлетините от 98.1 процента от гласувалите области. Тя победи европейския комисар Марос Шевчович, който получи 41.7 процента от вота.

Шевчович, уважаван дипломат, също проевропейски насочен политик, е подкрепян от управляващата партия Шмер, най-голямата политическа групировка в парламента, която доминира словашката политика от 2006 г.

Капутова, кандидатът спечелил на първия рунд повече от 20 точки преднина пред Шевчович, до края посвети кампанията си на отнемането на властта в страната от „хората, които дърпат конците отзад”, послание, което предизборните проучвания показват, че намира отклик сред по-младите и образовани гласоподаватели.

45-годишната кандидатка от либералната, непредставена в Парламента Прогресивна партия на Словакия – която се зарече да напусне, ако бъде избрана – бе подкрепяна от опозиционни партии и от една по-млада партия в управляващата коалиция, представляваща етническото унгарско малцинство, както и настоящия президент, Андрей Киска.

След установяването на победата й, Капутова започна речта си като благодари на гласоподавателите на словашки, унгарски, чешки, ромски и рутенски, обръщайки се към всички малцинствени общности.

„Щастлива съм не само заради резултата, но най-вече, защото е възможно да не се подчиниш на популизма, да казваш истината, да предизвикваш интерес без агресивен език,” каза тя пред събралите се поддръжници. „Тази победа започна на местните избори миналата година, бе потвърдена на президентските и, вярвам, че ще бъде постигната и на европейските (парламентарни избори през май).”

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.