Словения е последната държава от бивша Югославия, в която се построява джамия.

50 години след подаване на искането за строителство, в словенската столица Любляна беше открита първата джамия, след преодоляването на финансови затруднения и опозиция от страна на десницата, съобщи Франс прес. Противници на проекта многократно се опитаха да го спрат и разкритикуваха финансирането в размер на 28 милиона евро, идващо от Катар.

 

 

 

Ислямският лидер в страната, населена предимно с католици, определи отварянето на джамията като „повратен момент в нашия живот“. Словения е последната държава от бивша Югославия, в която се построява джамия. Тя побира до 1400 души и има 40-метрово минаре и прилежащ Ислямски културен център, състоящ се от шест сгради – офиси, образователен център, библиотека, ресторант и баскетболно игрище. Всички те са построени от бял бетон, в комбинация със стомана, стъкло и дърво. До момента, мюсюлманите в Словения, които са около 80 хиляди, се молиха и провеждаха религиозни обреди в наети спортни зали или сгради.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.