Словенски евродепутат: референдумът за брачното равенство е „срамен“

Словенски евродепутат се изказа против „срамния“ начин, по който опонентите на брачното равенство в страната успяха да го блокират. Става въпрос за Таня Файон, представител на социалдемократите в Европейския парламент, която коментира референдума за британското издание PinkNews.

По-рано тази година словенският парламент гласува за узаконяване на еднополовите бракове. След масова кампания против закона обаче беше организиран референдум. На референдума, който се състоя в неделя, 63,53% процента от (или 392 635 души) гласуваха против брачното равенство, а 36,47% (225 435 души) – за. В гласуването се включиха 35,65% от имащите право на глас.

По този повод Таня Файон, която е и заместник-председател на ЛГБТИ групата в Европейския парламент, каза: „Срамно е, че малко повече от 20% от електората успя да блокира законова поправка, която не постига нищо повече от това да даде на хората правата, които те отдавна трябваше да имат.“

„Въпреки това съм убедена, че можем да работим, за да се борим със законовата дискриминация против ЛГБТИ словенците, като изграждаме силна парламентарна подкрепа за постигане на пълно равенство“, допълни тя.

„Брачното равенство ще дойде, рано или късно“, заяви нидерландската депутатка София инт Велд, и добави: „Лесно забравяме, че брачното равенство беше прието в Нидерландия едва преди 14 години. Останалата част от света си мислеше, че сме луди. Днес 12 страни членки на Европейския съюз имат брачно равенство, и 22 страни в целия свят. Миналия месец празнувахме включването на Кипър в увеличаващия се списък на държавите, признаващи със закон регистрираното партньорство за еднополови двойки. Един ден брачно равенство ще има в целия ЕС. И това ще направи ЕС по-щастливо място!“, заключи София инт Велд.

От словенската ЛГБТ група DIC Legebitra, които бяха едни от водещите в кампанията „за“ на референдума, също коментираха резултатите от референдума. Симон Малевац от групата каза: „Гласуващите имаха шанс да приведат в действие ценностите на солидарността, любовта, равенството и семейството, но консервативното мнозинство показа, че още не е дошло времето за ДА в Словения. Опитахме се да покажем, че няма основание да се отказва на група хора правото да се женят само поради сексуалната им ориентация, но чувствата на страх и подвеждащата информация от страна на опонентите по време на кампанията надделяха.“

Противниците на легализирането на еднополовите бракове получиха силна подкрепа от католическата църква по време на кампанията преди референдума. Основният им аргумент беше, че трябва да се съхрани „традиционното семейство“ и че децата трябва да имат и баща, и майка.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.