Случаят „БНР“ стигна до Съвета на Европа.“Казусът повдига въпроса за уязвимостта на националното радио от политически натиск“

 

Информация за казуса „Хоризонт“ вече е публикувана на сайта на Съвета на Европа, което означава, че е сметнат за сериозен, съобщава clubz.

Следва изискване на обяснение от страна на СЕ от българските власти. Международната организация Асоциация на европейските журналисти, която има клон и в България, е подала сигнал за спирането на програма „Хоризонт“ по БНР до платформата за бързо реагиране при нарушения на свободата на словото на Съвета на Европа. Партньори на платформата са всички големи организации, защитаващи свободните медии в Европа, а от Съвета на Европа имат ангажимента да изискат обяснение от българските власти и да следят как се развива случаят.

В нея се разказва за освобождаването на Силвия Великова от ресора ѝ „правосъдие и съдебна система“, както и за свалянето ѝ от ефир миналия четвъртък. Припомня се как бе възстановена същата вечер след обществено недоволство и негативни реакции от колегите ѝ както в радиото, така и извън него – с намесата на премиера Бойко Борисов. Разказва се още за обявената от БНР късно вечерта „профилактика“, която спря „Хоризонт“ в петък в часовия диапазон 6:00-11:00 ч – случайно или не – когато Великова трябваше да води предаване.

В изложението има и няколко любопитни акцента. Посочва се, че казусът повдига въпроса за уязвимостта на националното радио от политически натиск.

Покрай информациите, че Великова е била отстранена заради критичния си поглед към работата на прокуратурата и към избора на зам. главния прокурор Иван Гешев за главен прокурор, се посочва още, че изборът му се провежда без публичност и прозрачност и това е предизвикало протести в обществото.

Случаят „БНР“ е отразен днес и от ВВС. В него се посочва „крехкото състояние на свободата на словото у нас“.

със съкращения

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.