Случващото се на границата с Беларус може да е прелюдия към нещо много по-страшно

 

Полският министър председател Матеуш Моравецки предупреди, че мигрантската криза на границата с Беларус може да е прелюдия към нещо „много по-лошо“, а полски граничар сподели, че беларуските сили продължават да струпват бежанци в пограничната зона, съобщава Ройтерс.

Европейският съюз обвинява Беларус, че докарва хиляди хора от Близкия Изток и ги принуждава да преминават в страни членки на ЕС и НАТО, като Полша, Литва и Латвия, в ответ на европейските санкции.

Минск, който отрича подклаждането на криза, в четвъртък разчисти бежански лагер близо до границата и започна да репатрира хора в Ирак, което доведе до спад в опитите за преминаването на границата, както съобщават Полша и Литва. Но Моравецки предупреждава, че кризата далеч не е приключила, след като направи обиколка Литва, Латвия и Естония, за да обсъди ситуацията.

Според проучване, публикувано от полско седмично издание, поляците са притеснени, че кризата на границата може да ескалира във въоръжен конфликт. „Мисля, че драматичните събития, които се развиват пред очите ни, може да са прелюдия към нещо много по-лошо“, заяви Моравецки във Вилнюс.

Той акцентира върху засиленото руско военно присъствие близо до Украйна, както и в Беларус и руския анклав Калининград, на границата на Полша и Литва, като „инструмент, който може да бъде използван за директна атака.“

Ситуацията в Афганистан след взимането на властта от талибаните „може да бъде използвана като следващ етап на мигрантската криза,“ заяви Моравецки.

Министър председателката на Литва Ингрида Симоните предупреди европейските си партньори да не пренебрегват беларуските си съседи, след като германският канцлер Ангела Меркел два пъти е говорила с Лукашенко в търсене на решение на хуманитарната криза.

„За нас е много важно всички преговори с Беларус да са координирани с Литва, Полша и Латвия, които са на предна линия в тази хибридна атака, и да не се взимат решения, които не решават ситуацията из основи“, заяви тя след среща с Моравецки в неделя.

Френският министър на външните работи каза от своя страна, че Русия трябва да окаже натиск върху съюзника си Беларус, за да се спре тази мигрантска криза.

Според Полша Минск продължава да превозва стотици чужденци на границата, където се смята, че около 10 бежанци са умрели от студ. „В събота….група от около 100 много агресивни чужденци, докарани на границата от беларуски служители, са опитали да влязат в Полша със сила“, заявиха граничните власти.

Около десетима емигранти от Ирак съобщиха пред медии, че са били докарани насила с военни камиони от беларуски представители, които са пренебрегнали желанието им да се върнат обратно в Ирак.

В събота стотици поляци се събраха на протест, чрез който да поискат помощ за мигрантите. Католическата църква организира събиране на средства за нуждаещите се на границата, както и за интегриране на бежанците, които ще останат в Полша.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.