Смелите жени от Беларус, номинирани за наградата Сахаров

 

Смелите жени на Беларус“, водени от опозиционните фигури Светлана Цихановская, Мария Калесникава и Вераника Цапкала са номинирани в Европейския парламент за тазгодишната награда „Сахаров“, съобщи RFЕ/RL.

Триото беше номинирано от втората по големина група в камарата, социалистите и демократите (S&D)

В съобщение за пресата, обявяващо решението, Кати Пири, вицепрезидент на S&D, заяви, че „ние сме твърдо убедени, че тазгодишната награда Сахаров трябва да почете смелите жени на Беларус, които се борят за свобода и демокрация в своята страна. Ние сме особено вдъхновени от тези три личности, които оглавиха масовата опозиционна кампания за президентските избори миналия месец в опит да свалят автократичния диктатор Александър Лукашенко“.

Властите в Минск струпват тежка техника в очакване на протеста

 

Очаква се другите групи в Европейския парламент да обявят собствените си номинации по-късно тази седмица или в началото на следващата седмица. Източници в Брюксел обаче казват пред  RFE / RL, че всички основни политически групи са склонни да подкрепят предложението за научноизследователска и развиваща дейност.

Крайният срок за номинации е до 17 септември, като трима кандидати трябва да бъдат избрани на 12 октомври, преди окончателното решение за лауреата за 2020 г. да бъде обявено на 22 октомври.

Годишната награда за правата на човека носи името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров и е създадена през 1988 г. от Европейския парламент в чест на лица и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Беларуската асоциация на журналистите и бившият кандидат за президент на Беларус Александър Милинкиевич получиха наградата съответно през 2004 г. и 2006 г.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.