Боно предлага хумор срещу екстремизма

Боно представи пред Американския сенат собствения си метод за справяне с екстремисткото насилие в Близкия изток. „Изпратете им някои от най-популярните западни комедианти“, каза фронтменът на „Ю Ту“ пред Комитета за екстремизма в Сената.

Певецът и активист предложи списък с онези, които смята, че трябва да бъдат изпратени в едни от най-размирните и опасни места по света: Ейми Шумър, Крис Рок, Саша Барън Коен.

Боно се появи на изслушване на Капитолия и подкани Конгреса да действа възможно най-бързо спрямо глобалната бежанска криза и тероризма. Справянето с насилието чрез насилие е „да говориш на техния език”, заяви той.

„Не се смейте,” призова Боно. „Мисля, че трябва да прибегнем до комедията. Ако говорим за насилие, ползваме техния език. Но ако ги осмеем, когато се перчат по улицата, им се отнема от властта и влиянието. Затова предлагам на Сената да им изпратим няколко комици.”

Малко по-късно стана ясно, че певецът не е уведомил Ейми Шумър за предложението преди обръщението си.

Вокалът на „Ю Ту“ акцентира върху огромния и безспирен поток от хора, бягащи от домовете си в Близкия изток, Азия и Африка, и призова за мащабен, структуриран план за помощ, който да влезе в действие там, където е най-необходим.

„Когато помощта е правилно структурирана, с фокус върху справянето с бедността и подобряването на управлението, тя може да стане най-добрият страж срещу екстремизма в наше време”, добави той.

Боно, който скоро се върна от посещение на бежански лагери в Африка и Близкия изток, подчерта пред Комитета „екзистенциалната заплаха”, надвиснала над Европа, която, според него, е прецедент от Втората световна война насам. „Положението е немислимо и вие в Америка трябва да сте много неспокойни за бъдещето си”, заяви певецът.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.