Денят на усмивката беше отбелязан със смях срещу омразата

Тази публикация е създадена в рамките на проекта "Смях срещу омразата".
Тази публикация е създадена в рамките на проекта „Смях срещу омразата“.

По артистичен начин беше отбелязан Световният ден на усмивката в София – 7 октомври. Близо до ъгъла на булевард „Витоша“ и улица „Солунска“ се проведе стрийт акция, която включи ученици от столичните 23-то СУ, 51-во СУ и 134–то СУ, със сътрудничеството на директорите и преподаватели от тези училища. Събитието беше организирано в рамките на проекта на Marginalia „Смях срещу омразата“ заедно с Младежки център „Кръг“ с ръководител популярната с международните си арт-изяви Радост Николаева. Идеята на акцията беше да се предложи алтернатива на проявите на омразата със способите на изкуството и личното творчество.

„Уличното изкуство“ (street art) се изрази в множество рисунки, плакати и послания, които повече от два часа привличаха вниманието на минувачите по Витошка. Деца носеха платнена „скулптура“ – синя усмивка – която увиваха около минувачи, приканвайки се да се разсмеят и да обърнат внимание на инициативата. Малкият Тео призоваваше всички да си купят на отрицателни цени хейтърски текстове от български политици и журналисти. „Осезателни бяха искреността и чистосърдечността, която показваха учениците и учителите в участието им в една нетрадиционна извънкласна дейност“, каза Марта Методиева от екипа на проекта.

В рамките на проекта бяха проведени още дискусии с учениците, конкурси за есета и художествени произведения и арт работилници, които да тематизират омразата през различните ѝ форми на проява. На сайта „Маргиналия“ бяха публикувани множество новини, коментарни и аналитични текстове, репортажи, проблематизиращи хейтърството и възможни начини за справяне с проявата му. Беше създадено и специално лого, което стои в началото на всяка публикация, свързана с инициативата „Смях срещу омразата“. Проектът предизвика интереса на редица медии.

„Заключението е, че училищният социум може да бъде автентична среда за излъчването на послания и пораждането на съпротивителни сили срещу явления, които стават възможни на собствената му територия, именно поради неговия специфичен характер и основна дейност: да събира под един покрив съвсем различни личности. Единственият механизъм, който може да ги научи да съществуват заедно, е да спазват общоприети стандарти и норми на поведение, най-вече включващи толерантността и уважението към достойнството на другия и недопускащи никакви прояви на словото и поведението на омразата“, смята Марта Методиева.

На 21.10.2016 г. екипите на „Маргиналия” и на младежки център „Кръг“ ще обобщят резултатите от първия си съвместен проект със Столична община в дискусия под надслов: „Потенциалът на една арт-акция: какво научиха децата включени в проекта „Смях срещу омраза““. Срещата ще се проведе в Къщата на гражданските организации на ул. „Христо Белчев“ №3. На нея ще бъдат представени най-интересните резултати и изводи за иновативната си дейност.  Ще се изслушат идеи как този проект би могъл да бъде първата стъпка от поредица подобни инициативи.

Проектът „Смях срещу омразата. София като топос без реч на омразата“ се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община. Програма Европа, 2016 г. Сдружение "Маргиналия"
Проектът „Смях срещу омразата. София като топос без реч на омразата“ се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община.
Програма Европа, 2016 г.
Сдружение „Маргиналия“
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.