Сноудън преговаря за завръщане у дома

Споделете статията:

Едуард Снодуън преговаря с американски и немски адвокати за възможността да се върне у дома. Това обяви вчера руският адвокат на бившия американски шпионин, който разобличи и разкри мащабните правителствени програми за масово наблюдение, съобщи Ройтерс.

Адвокатът Анатолий Кучерена, който е близък до Кремъл, говори на новинарска конференция при представянето на книга, посветена на клиента си. Москва даде убежище на Сноудън през 2013 г., с което допълнително обтегна вече напрегнатите си отношения с Вашингтон.

„Няма да крия, че той… иска да се прибере у дома си и ние правим всичко възможно да решим този проблем. От една страна са група американски адвокати, от друга група немски, а аз участвам от руска страна.”

САЩ искат Сноудън да бъде изправен на процес за разгласяването на голямо количество секретна информация, свързана с програмите за електронно наблюдение на Националната Агенция за Сигурност (НАСА). Русия многократно отказва да го екстрадира.

Сноудън неведнъж е признавал, че би искал да се върне в родината си, ако е сигурен, че ще бъде изправен на справедлив процес. Дълбоко противоречива личност, бившият шпионин е възхваляван от едни като радетел за гражданските права и разобличител на сериозни злоупотреби с тях, а от други е обявен за предател, който е компрометирал американската сигурност. Кучерена заяви, че миналия август Сноудън е получил разрешение за тригодишен престой в Русия.

В същото време самата Русия търпи сериозни критики по отношение на липсата на свобода на словото и начините на “справяне” с опозицията. Преди по-малко от седмица в центъра на Москва беше намерено застреляното тяло на един от най-знаковите опозиционери – Борис Немцов. Критичните към режима на Путин предполагат, че става дума за политическо убийство. Официалните версии за убийството пораждат редица въпроси – застреляният в гръб Немцов е намерен да лежи по гръб, на местопрестъплението няма кръв, самото престъпление е закрито от мистериозен снегорин за четири секунди, през които убиецът трябва да се е появил, да е произвел шест изстрела с “Макаров” и да се е скрил.

Убийството на Немцов е поредният случай на насилствена смърт на опозиционер, след като преди години бяха убити личности като Анна Политковская и Александър Литвиненко. През лятото Marginalia писа за противоречивите версии за смъртта на руския гей активист и критик на Путин Алексей Девотченко. Той е открит до вратата на изпотрошения си апартамент в локва кръв, но според разследващите причината за смъртта е сърдечен пристъп след натравяне с алкохол и таблетки.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.