Сноудън критикува бързането на Лондон за закона за наблюдение

Бившият служител на Националната агенция за сигурност Едуард Сноудън не приема прокарването на новия законопроект за наблюдение в британския парламент, изразявайки загриженост за скоростта, с която се прави това, липсата на обществен дебат, подклаждането на страх и увеличаването на правомощията за намеса в личния живот.

В интервю за Гардиън, дадено в Москва, Сноудън каза, че е много необичайно бързането да се приеме такъв законопроект при други обстоятелства, освен по време на тотална война. За него е необяснимо защо проблемът изведнъж е станал приоритет, след като правителството не му е обръщало внимание цяла година.

Според Сноудън британското правителство копира действията на САЩ през 2007 г., когато администрацията на Буш внесе законопроект – Акта за защита на Америка, позовавайки се на същия страх от терористични заплахи.

Коментарът на Сноудън съвпада с позицията на британски групи за граждански свободи, които стават все по-скептични към позицията на правителството, че законът просто запълва пропастта и няма да увеличи правомощията на агенциите за наблюдение.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.