Софийската джамия отново обект на посегателство

Споделете статията:

На сайта на Главно Мюфтийство  бе публикувана информация за извънредно събитие. През нощта на 21 срещу 22 август 2017 година за пореден път Софийската джамия “Кадъ Сейфуллах Ефенди” (Баня Башъ) е станала обект на нападение. Райнонният мюфтия на София Мустафа Избищали разказа пред Маргиналия:“Човекът, който извърши погрома искаше първо  да остане в джамията да нощува. Ние не можем да позволим това. Когато бежанци идват за убежище, даваме им средства да се настанят в хотел. В храма се молим, това е предназначението му“.

Вечерта мъжът, който не е от български произход, е разбил входната врата на Баня Башъ. След това счупва още няколко прозореца на джамията. Успява да разкърти дървени парапети. Разхвърля религиозни книги и Коран-и Керим от долапа /рафтовете/.

Благодарение на органите на реда и тяхната навременна реакция, извършителят е задържан. От Районно мюфтийство София смятат, че е предотвратен цялостен погром в джамията.

„Остро осъждаме това деяние и се надяваме извършителят да бъде подведен под отговорност“ , каза за Маргиналия Джемал Фаик, прессекретар на Главния мюфтия. „Също така изказваме сърдечна благодарност и признателност към органите на реда, които са показали професионализъм и са задържали извършителя. Не бързаме с определението „вандализация“.  Ако човекът е бил психично неуравновесен, това е съвършено друг акт. Той е от компетенциите на медицината“

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.