Софийската джамия отново обект на посегателство

На сайта на Главно Мюфтийство  бе публикувана информация за извънредно събитие. През нощта на 21 срещу 22 август 2017 година за пореден път Софийската джамия „Кадъ Сейфуллах Ефенди“ (Баня Башъ) е станала обект на нападение. Райнонният мюфтия на София Мустафа Избищали разказа пред Маргиналия:“Човекът, който извърши погрома искаше първо  да остане в джамията да нощува. Ние не можем да позволим това. Когато бежанци идват за убежище, даваме им средства да се настанят в хотел. В храма се молим, това е предназначението му“.

Вечерта мъжът, който не е от български произход, е разбил входната врата на Баня Башъ. След това счупва още няколко прозореца на джамията. Успява да разкърти дървени парапети. Разхвърля религиозни книги и Коран-и Керим от долапа /рафтовете/.

Благодарение на органите на реда и тяхната навременна реакция, извършителят е задържан. От Районно мюфтийство София смятат, че е предотвратен цялостен погром в джамията.

„Остро осъждаме това деяние и се надяваме извършителят да бъде подведен под отговорност“ , каза за Маргиналия Джемал Фаик, прессекретар на Главния мюфтия. „Също така изказваме сърдечна благодарност и признателност към органите на реда, които са показали професионализъм и са задържали извършителя. Не бързаме с определението „вандализация“.  Ако човекът е бил психично неуравновесен, това е съвършено друг акт. Той е от компетенциите на медицината“

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.