Софийски дискусионен форум: Трябва да променим обучението по история

Споделете статията:

Наследството на тоталитаризма не е преодоляно напълно, защото в обучението по история на учениците у нас темата за периода от 1944 до 1989 г. се споменава съвсем бегло и липсва оценка за този най-тежък период в историята ни. Около този извод се обединиха участниците в конференцията „Наследството на тоталитаризма. Проблеми и развитие на обществото след края на комунизма”, която се състоя в понеделник в София.

Събитието беше организирано от новата организация „Софийски дискусионен форум”, в която млади интелектуалци обсъждат в критичен план важни въпроси на общественото развитие.  Между гостите бяха съпредседателят на РБ Радан Кънев и председателят на Народна партия „Свобода и достойнство” Корман Исмаилов.

Секретарят на президента доц. Румяна Коларова предаде поздрав към участниците и публиката на събитието от името на президента Плевнелиев. Конференцията бе поздравена и от Негово превъзходителство Павел Вацек, посланик на Чешката република.

В конференцията участваха Карол Шварценберг, бивш външен министър и вицепремиер на Чехия, известен активист за правата на човека, Соломон Паси, бивш външен министър на България, Светослав Малинов, български евродепутат от групата на Европейската народна партия, зам. председател на партия „Демократи за силна България”. Освен това говориха и Николай Ненчев, министър на отбраната, Филип Димитров, бивш министър-председател на България, Ян Махачек, председател на настоятелството на сдружение „Библиотеката на Вацлав Хавел в Чехия, монсеньор Томаш Халик, професор по социология в Прага и бивш генерален секретар на конференцията на епископите в Чехия, проф. Евелина Келбечева, историк от Американския университет в Благоевград.

Карол Шварценберг говори за паметта и за политиката на паметта в Чехия, първата страна от бившия соцлагер, която осъществи лустрация.

Соломон Паси в словото си на тема „Отговорността на Европа за демократизацията на света: 25 години по-късно” критикува ЕС за недостатъчния му принос в пропагандата на демокрацията по света и разви идеята съюзът да сключи със Северна Корея сделка – доставка на храни за гладуващата страна срещу вдигане на ограниченията за достъпа до Интернет в тази страна, защото „свободният достъп до информация е пътят към демокрацията”.

Светослав Малинов говори за „Посткомунизъм и представата за политическото”. В словото си той изтъкна, че у нас представата за правене на политика и въобще за политическата сфера все още е проникната от комунистически наслоения, което разстройва самия политически процес и го отдалечава от демокрацията.

Министърът на отбраната Николай Ненчев съобщи, че в най-скоро време архивът на Разузнавателното управление на ГЩ ще бъде предаден на Комисията по досиетата, с което най-накрая ще бъде изпълнено изискването на Закона за досиетата и че премиерът Борисов е напълно съгласен с него по този въпрос.

Филип Димитров говори за „Представителната демокрация: очаквания и разочарования след падането на Стената”, гостът от Чехия Ян Махачек се спря на „Силни и слаби страни в политиката на справяне с комунистическото минало в Чешката република, колегата му монсеньор Томаш Халик говори за своите виждания по същата тема.

Последното изказване на проф. Евелина Келбечева „Комунистическите паметници – от насилие към свобода”, в което бе направен обстоен анализ на това, което по времето на комунизма се наричаше „Монументална пропаганда”, т.е. на безбройните паметници на герои и събития от т.н. „борба за социализъм” у нас предизвика голям интерес не само заради тезата на говорителя, че в този случай е абсурдно да говорим за паметници в истинския смисъл на думата, но и защото словото и бе илюстрирано с много снимки на образци на тази „монументална пропаганда”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.