Софийският съд: Отказваме да екстрадираме Кобляков в Русия

Споделете статията:

Състав на Софийският градски съд реши да отхвърли искането на руската прокуратура за екстрадиция на руския дисидент Николай Кобляков. Това стана днес в 12:00 часа.

Кобляков живее постоянно във Франция, но беше арестуван на 29 юли на софийското летище съгласно международна заповед за арест, издадена от Прокуратурата на Русия. По-късно руснакът беше освободен с мярка за неотклонение „подписка”, а днес съдът окончателно реши да не го екстрадира.

Мярката му за неотклонение „подписка” също беше вдигната и след почти три месечно принудително пребиваване в България Кобляков вече е напълно свободен да се върне във Франция или да остане у нас.

Още от самото начало много организации и личности твърдяха, че Кобляков е преследван от руските власти заради това, че е един от водачите на руската опозиция в чужбина и че криминалните деяния, които му се приписват, са само предлог той да бъде върнат в Русия и съден по същество заради политическата си дейност. В България и в чужбина се разгърна широка кампания в защита на Кобляков с искане той да не бъде екстрадиран в Русия.

This slideshow requires JavaScript.

Това решение дойде, след като по-рано сутринта, както Marginalia вече писа, прокурорът по делото Николай Кирилов се отказа да поддържа повече искането за екстрадиция. В този необичаен отказ прокуратурата се позова на доклади на големи правозащитни организации като „Хюман райтс уоч” и „Фридъм хаус”, според които човек, когото официалните руски власт считат за свой политически противник, не може да разчита на справедлив процес в Русия. Ако България екстрадира руснака, тя ще поеме риска да го отправи в страна, където правосъдието далеч не винаги е честно, беше заключението на прокуратурата.

След това съдът се оттегли на съвещание и по обед обяви решението си.

В мотивите си съдът заяви, че решението му няма нищо общо с политиката, че той „се дистанцира от политическото говорене”. Според него руската страна е изпратила необходимите документи за екстрадицията на Кобляков, но от тях не може да се направи ясно заключение в какво точно е обвинен руският дисидент с френско гражданство и какви са доказателствата за тези обвинения.

Съдът заяви още, че при това положение има риск „положението на лицето (т.е. Кобляков) да бъде влошено вследствие на екстрадицията”. Софийският съд намира за недопустимо да обсъжда вътрешнополитически проблеми на Русия, но той „не може да си позволи да пренебрегне риска, който съществува, относно това Кобляков да не получи справедлив процес, и поради това отказва искането на Русия за екстрадиция”.

По време на делото в залата имаше представители на френското посолство, на български и международни правозащитни организации, както и много приятели на Николай Кобляков и хора, поддържащи каузата му. Присъдата бе посрещната с бурни аплодисменти.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.